Psát či nepsat velké písmeno v přání na nový rok

Můžeme psát velké písmeno, ale asi častěji použijeme malé. Pravidlo pro psaní velkého písmena ve slově Nový rok je jednoduché a krátké jako Nový rok ;) Snadno si ho zapamatujte.

Kdy píšeme Nový rok s velkým pímenem?

Velké písmeno použijme, pokud máme na mysli jen jeden den, tedy Nový rok. Správně bude tedy věta "Těšíme se na vás na Nový rok" nebo "Přijedeme k vám na Nový rok". Nový rok je u nás státním svátkem, je to svátek začátku nového roku.

Takže je jasné kdy píšeme nový rok

A protože Nový rok je svátkem začínajícího nové roku ;),  je snadné si zapamatovat, že malé písmo znamená celý rok, tedy celých 365 dnů. Proto většina našich přání štěstí a zdraví bude do nového roku.

Velké písmena Nový rok

Historie zasílání novoročenek

První novoroční přání se v Čechách se začala posílat na konci 19. století. Na počátku měla posloužit namísto osobní návštěvy. A tak byla vnímaná, jako jakási omluvenka. Asi největší rozmach přišel společně s krátkými textovými zprávami SMS, rozesílanými prostřednictvím mobilních telefonů ve 20. století. Ty velmi rychle počaly nahrazovat papírové novoročenky.

Pravděpodobně si je zejména starší ročníky pamatují jako předtištěné pohlednice, které bylo možné zakoupit na poštách či v novinových stáncích.

Novoroční pohlednice Josef Lada

 

Mohlo by vás v souvislosti s "přáním s kyticí"  také zajímat:

9 nej novoročních přání a PF 2023

11 nejkrásnějších přání k svátku

Zamilovaná vánoční přání

7 nejkrásnějších vyznání lásky

15 vyznání lásky poslaných s květinou

Kolik růží k narozeninám

Valentýn: Řekněte to květinou: nestojím už o jinou!

Význam barvy květin