LILIUM (Lilie)

Co je to ta Královská květina, která nedá spát jejím milovníkům a která má tak bohatou historii? Proč i dnes bere mnoha lidem dech? Vůbec ji neopěvujeme zbytečně. Krásná a omamná lilie si svou přezdívku právem zaslouží.

Bílé lilie jako znak čistoty a nevinnosti


Nejen Královská květina, ale také Královna zahrad, zdobila už klášterní zahrady, aby podtrhovala krásu chrámů a dnes se jí rádi pyšní pěstitelé na svých zahradách. Původní centrum výskytu lilií je dodnes neznámé. Předpokládá se, že šlo o Východní Asii a Středomoří. Ví se jen, že se lilie masově rozšířili po druhé světové válce.

V současnosti existuje kolem 100 - 120 druhů lilií. Nejvíce druhů se rozprostírá v Evropě, Asii a Severní Americe, hlavně v mírném až subtropickém pásu, ale i v horách asijských tropů. 

Lilie mají poměrně dlouhou historii, která sahá až 1 500 let př. n. l. Staří Římané a Řekové spojovali lilie se svými bohyněmi plodnosti, naděje a budoucnosti.

Nejstarší zobrazení lilie je staré přes 3 600 let. Najdeme jej na Minojské fresce v Knossu na řeckém ostrově kréta.

Symbolika lilie je úzce spjatá také s křesťanstvím, pro nějž je bílá lilie znakem čistoty a nevinnosti.

Lilie je také květinou Panny Marie. Asijské kultury přisuzují liliím léčivé účinky. Francie si dala lilii ve 12. století do erbovního znaku francouzských králů. Květ lilie má ve znaku také skautské hnutí a řada měst po celé zemi... Lilie je zkrátka květinou, která si podmanila mnoho kultur, náboženství, zemí i měst.

Délka stonku Počet květů Cena
80-90 1 65Kč
80-90 3+ 145Kč
90-100cm 4+ 190Kč
90-105 5+ 245Kč
90-105 6+ 275Kč
100-110 7+ 295Kč

Druhy lilií


Lilie dělíme do tří skupin: hybridní/asiatické lilie, lilie long a lilie orientální. Rozdíly jsou patrné již na první pohled - tvary květů i jejich vzory hodně napoví. Stejně tak i vůně lilií.

Lilie hybridní a asiatické lilie
Tento druh lilií se pěstuje nejčastěji. Vzhledově nejsou odlišné a rozdíl mezi hybridními a asiatickými liliemi je v jejich způsobu šlechtění. Z cibulek lilií vyrůstají stvoly dlouhé 50 až 150 cm.

Na jednom stonku vykvétá kolem 6 až 12 nádherných květů miskovitého, trubkovitého nebo turbanovitého tvaru. Okvětní lístky jsou hladké. Tyto lilie nabízí pestrou škálu barev a vzorů od bílých květů s tečkami až po tygří vzory.

Lilie Long
Poměrně nová skupina mezidruhových hybridů lilií, které vznikly křížením. Tyto lilie jsou robustnější, dorůstají do výšky 100 - 150 cm. Mívají méně květů a to kolem 3 - 5. Pro lilie long jsou typické elegantní, štíhlé a trubkovité květy pastelových barev s jemnou vůní.

eshop na lilie

Lilie orientální

Říká se jim také Královské lilie. Vznikly křížením japonských odrůd. Tyto lilie mají ze všech druhů ty nejkrásněji tvarované a pestrobarevné květy. Jejich vůně je silná kořeněná, a proto se nedoporučuje mít je v místnosti kde spíte. Nedali by vám totiž spát :)

Orientální lilie vyrůstají do výše 1 - 2,5 metru a velikost květů je až 20 cm. Okvětní lístky jsou hladké a mají krásné pastelové odstíny mnoha barev.

Péče o řezané lilie
Mnoho laiků se nákupu řezaných lilií obává. Není ale důvod. Péče o řezané lilie není nijak složitá.

Aby vydržely co nejdéle, stačí jim na začátku seříznout stonky v úhlu 45 stupňů pod tekoucí vodou. Dávejte jen pozor na vzduchové bubliny, které by bránily průniku vody do rostliny.

Následně odstraňte všechny listy, které by byly pod vodou - vyhnete se tak bakteriím a pak už stačí lilie umístit do vázy s vodou a přidat výživný roztok.

Jakmile se květy rozvinou, odstraňte raději prašníky. Pyl intenzivně barví a skvrn se jen tak nezbavíte. Na kráse to liliím neubere a vydrží déle krásné :) Pak už stačí jen pravidelná výměna vody (cca 1 za 2 dny) a zkracování stonků (1 za 3 dny o 2-3 cm). 

 

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat: 

Hledáte e-shop lilií?

Proč nemíchat řezané květiny s ovocem

Jak pečovat o řezané lilie, aby vám dlouho vydržely.

Královské lilie? Správný název je orientální.

Orientální lilie: Cesta královny květin z historie do současnosti

Orientální liliie Roselily: Krása, vůně a symbolika dvou květin v jedné

Podívejte se také na naše videa o Liliích