Díl druhý: Jak si vybrat internetové květinářství

Druhý díl našeho seriálu Jak správně vybrat online květinářství věnujeme přímo květinám. Na co se při výběru a nákupu květin zaměřit? Proč by vás mělo zajímat, odkud květiny pocházejí a z jakých květin jsou konkrétní kytice namíchané? Nejen to se v tomto článku dozvíte.

Původ květin není jen formalita

Pokud vám opravdu záleží na tom, jaké květiny kupujete, hledejte online květinářství, které vám takové informace dá (ať už na svých stránkách nebo na zákaznické podpoře).

Chtějte květiny z farem z certifikací Fair trade či Fair flowers a z nizozemské květinové burzy.

Pokud půjde již o hotovou kytici, mělo by být uvedeno z jakých kultivarů květin, neboli odrůd květin, se kytice skládá.

Proč je znalost kultivaru důležitá? Protože je jedním z faktorů, který ovlivňuje cenu růží. Stejně jako víno není jen bílé, červené a růžové, ani růže se nedělí jen podle barev. Právě kultivar určuje kvalitu růže a kvalita růže má zase vliv na cenu.

Pokud budete vědět jen to, že kytice bude stát např. tisíc korun a bude se skládat z modrých, bílých a červených růží, nebudete vědět nic o jejich kvalitě. Do kytice tak mohou být použity ty nejlevnější květiny, aniž by to ovlivnilo cenu kytice.

Mějte možnost výběru

Tím nemyslíme jen to, aby e-shop praskal ve švech a měl ten nejbohatší výběr květin (i když je to zaručeně velké plus).

Stejně jako v květinářství za rohem máte možnost vybrat si květiny, ze kterých florista kytici namíchá, měli byste mít tu samou možnost i v online květinářství. Jde nejen o určitý komfort, ale také o možnost namíchat si kytici podle svých finančních možností.

Právě díky možnosti vybrat si již zmíněný kultivar, můžete výrazně hýbat s cenou. Proč by měla "přednastavená" kytice obsahovat červené růže za 36 Kč, když se spokojíte i s červenými růžemi za 25 Kč?

Výsledná cena kytice tak může vyjít o nějakou tu stovku levněji, hlavně pokud budete kupovat velkou kytici.

Informace o péči o řezané květiny

Taková informace by měla být v online květinářství samozřejmost nehledě na to, zda jde o kytice namíchané anebo o jednotlivé květiny. Žádná řezané květina nemá univerzální "datum spotřeby" a např. mezi kultivary růží se může lišit i o více jak 4 dny. Nespokojte se tak s informací, že všechny květiny a kytice na e-shopu mají standardní životnost 11 dnů.

Jak to máme v našem online květinářství

Všechny naše řezané květiny vybíráme sami - nakupujeme je buď přímo od ověřených pěstitelů nebo na nizozemské květinové burze v Aalsmeeru. Proto dobře známe jejich původ, způsob pěstování a cílíme na fairtrade květiny, jejichž pěstování je ekologické a k zaměstnancům férové. U každé řezané květiny i namíchané kytice najdete informaci jak o produkční oblasti, tak název kultivaru.

Můžete si sami vybírat. Pokud vás neosloví aktuální nabídka hotových kytic, máte možnost namíchat si kytici sami. Nejenže tak může být každá kytice, kterou darujete jiná a originální, ale vlastním výběrem řezaných květin si určíte cenu, kterou jste ochotni za kytice utratit. Takže žádné buď a nebo.

U každé řezané květiny i hotové kytice v jejich popisku zjistíte standardní dobu životnosti při správné péči. Doba je orientační a při důsledné péči může být ještě delší.