Jak poznat čerstvou řezanou růži?

Odkryjte tajemství za krásou této oblíbené květiny a naučte se rozlišovat, která růže vám bude doma rozkvétat nejdéle. Vstupte do světa růží s naším podrobným průvodcem.

Čtyři tipy, jak poznat čerstvou růži

Růže je jednou z nejoblíbenějších květin, kterou lidé kupují pro své blízké nebo pro ozdobení svého domova. Aby však vaše růže co nejdéle vydržela krásná, je důležité vybrat si čerstvou květinu. Jak tedy poznat čerstvou řezanou růži?

Tvar květu: Klíčovým ukazatelem čerstvosti je tvar květu růže nebo také stupeň nakvetení. Pokud je květ plně otevřen, může to znamenat, že růže má to nejlepší již za sebou. Taková květina pravděpodobně doma do pár dní plně uvadne.
Malé zelené lístky pod květem: Dalším důležitým indikátorem jsou malé zelené lístky nacházející se přímo pod květem. Čím je růže starší, tím jsou tyto lístky více oschlé a zatočené.


Okraje listů: Pozornost byste měli věnovat také okrajům samotných listů růže. Pokud se okraje listu ohýbají a osychají, je to jasná známka toho, že růže není čerstvá.
Vzhled řezu na konci stonku: Posledním, ale neméně důležitým ukazatelem čerstvosti je vzhled řezu na konci stonku. Čerstvý řez by měl být bílý. Pokud je řez černý, jedná se o další známku toho, že růže není úplně čerstvá a doma vám vydrží pouze pár dní.


Při výběru růže tedy věnujte pozornost výše uvedeným detailům a ujistěte se, že si vybíráte co nejčerstvější květinu.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Jak dlouho vydrží růže?

Květomluva - slovníček od A do Z

Hezky přehledně: životnost řezaných květin

Jak krátit stonky řezaným květinám

Jak pečovat o řezané květiny?

Video: Odpovídáme na nejčastější dotazy