Jak nakupovat květiny v našem květinářství 2

Náš první díl vám napověděl, jak je to s našimi řezanými růžemi. Teď už víte, kdy do kytice zvolit růže s kratšími stonky a kdy vybrat růže s malými květy a kdy s velkými květy. Dnes vás ještě blíže seznámíme s gramáži, kvalitou dalších řezaných květin, které u nás najdete a s jejich označením.

Značení trsových růží

U trsových růží nenajdete informaci o velikosti květů, ale číselné označení se znaménkem plus. Například: Světle krémová růže JEANINE 50cm/4+. Označení 4+ říká, že na jednom trsu napočítáme minimálně 4 květy. Bývá jich sice více, ale pěstitel růží může garantovat čtyři květy.

Stonky a gramáž květů chryzantém

Stejně jako v případě růží platí i u dalších řezaných květin tolerance +- 10 cm rozdíl mezi délkami stonků. Zatímco růže disponují informací o velikostech květů, u chryzantém v našem internetovém květinářství najdete informaci o gramáži (např. 50g, 75g atp.). Díky takovému označení poznáte kvalitu chryzantém.

  • Jednokvěté chryzantémy, označení G - čím větší gramáž, tím vyšší kvalita a tím větší květ. Chryzantémy nejvyšší kvality mají v této kategorii až 110 g.
  • Chryzantémy santini, označení SAN - čím vyšší gramáž, tím vyšší kvalita a větší počet (menších) květů na jednom trsu.  Chryzantémy nejvyšší kvality mají v této kategorii až 1400 g.
  • Chryzantémy vícekvěté, označení T - čím vyšší gramáž, tím vyšší kvalita a větší počet (menších) květů na jednom trsu. Chryzantémy nejvyšší kvality mají v této kategorii až 95 g.

Označení kvality EX

S takovým označením se můžete setkat například u našich řezaných lilií. Takto označené květiny patří mezi ty nejkvalitnější. Např. pro určité odrůdy lilií je kvalita s počtem květů 9 a více označena jako EX, protože obvyklá kvalita dodávaná na burzy je 3+ až 5+ (počet květů).