Poslové jara aneb jarní květiny z přírody kolem nás

Jarní rovnodennost letos oficiálně začne 20. března v 10:37. Také už jaro netrpělivě vyhlížíte? Pokud jste venku ještě nepotkali sněženky, nevěšte hlavu. Kolem vás rostou další poslové jara, které můžete potkat. Znáte je?

Sněženka domácí

Kdo by ji neznal. Konec února a začátek března patří právě této jarní květině s něžnými bílými kvítky. Sněženkám se dobře daří tam, kde je kyprá a vlhká půda. Proto se s ní můžete potkat nejčastěji v lesích a na paloucích. Je ale velká šance, že sněženky najdete náhodou i u vás před domem, což je skvělá šance natrhat si pár sněženek domů do vázy. V květinářstvích jsou sněženky běžně k dostání jako pokojové květiny.

Pokud si je chcete užít i po jaře, stačí počkat až vykvetou a zasadit si je na zahrádce.

Sněženka domácí

Prvosenka jarní

Někdo jim říká prvosenky, jiní zase petrklíč. Další jarní květiny, které někdy předběhnou i sněženky a začnou z pod trávy vykukovat už v únoru. Existuje více než 550 druhů prvosenky jarní v mnoha barvách a velikostech. Petrklíče se na jaře využívají k pokrytí velkých ploch za účelem co největší okrasnosti zahrad a parčíků.

Pro milovníky květin bývají prvosenky celoroční záležitostí, kdy o ni po celý rok pečují, aby na jaře zase vykvetly.

Prvosenka jarní

Vrba kočicka

Kdo by si je neutrhl do vázy, když je potká u cesty? Drobné chundelaté pupeny na křehkých větvičkách, jinak zvané jako Kočičky, patří mezi další známé posly jara. Jakmile se začnou v přírodě objevovat, můžete si být jistí, že jaro není daleko. Pokud si je neutrhnete do vázy, ale necháte je růst dále, pupeny (pokud jsou samčí) začnou žloutnout a lákat včely na svůj pyl.

Samičí květy začnou zelenat a po opylení se jejich tvar prodlouží, takže pak působí jako kartáče na čištění lahví.

Vrba kočička

Další poslové jara - jarní květiny do vázy

Pokud vám čas strávený ve společnosti Kočiček či sněženek nestačí, můžete svou vázu naplnit ještě jinými jarními květinami, které k tomuto období neodmyslitelně patří. Například takové tulipány, kterým v Nizozemí patří rovnou celý festival a sto denní sezóna, ve vás probudí jarní náladu, i když za okny bude liják jak z konve. Žluté tulipány popoženou velikonoční nedočkavce, červené tulipány vás přenesou do Holandska a fialové tulipány vdechnou domovu šmrnc a eleganci.

Kromě tulipánů můžete mít doma také hyacinty nebo narcisy. Obě květiny v období jara, stejně jako tulipány, zaplavují květinářství a poptávka po těchto jarních květinách je větší než po zbytek roku. Hyacinty jsou velmi oblíbené hrnkové květiny s drobnými a houževnatými kvítky. Ne každý má ale na jejich úspěšné pěstování. Proto je dobře, že si je můžeme užít i v řezané podobě a těšit se z jejich krásy, barev a především vůní. Právě vůně hyacintů je tím, bez čeho si většina milovníků květin neumí jaro představit.

Žlutý narcis

Žlutý narcis je typickým symbolem jara. Byť narcisy nehýří tolika barvami, jako například tulipány, těší se i tak velké popularitě. Neustále probíhá šlechtění nových a zajímavých odrůd, pěstitelé se zaměřili hlavně na bílé narcisy. Přesto se jim zatím nedaří přebít popularitu těch žlutých, které ve váze vykouzlí opravdovou jarní či velikonoční náladu.

Ať už si vyberete tradičnější tulipány nebo dáte přednost vznešenosti a okázalé kráse hyacintů, pocit blízkosti jara bude stejně silný. Nezapomeňte o řezané květiny správně pečovat, ať si je užijete co nejdéle a také nezapomínejte na to, že se tento pocit můžete podělit a poslat s námi květiny, třeba i se vzkazem, těm které máte rádi.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat

Lichý nebo sudý počet květin do kytice? Poradíme.

Počet květin letem světem

Vyhněte se trapasu aneb sudý počet květin ke kulatým narozeninám

Kolik růží k narozeninám

Liché a sudé počty květin: Jak to mají v USA?