Vydrží růže v poupátku déle? Aneb jaké květy při nákupu vybrat

Možná už se vám to stalo taky. Stojíte v květinářství, prohlížíte si růže a váháte, kterou vybrat. Do oka vám padnou krásně rozvité květy, ale hlavou vám hned proběhne „Ty už jsou rozkvetlé moc, ty ve váze dlouho nevydrží.“

Nejste v tom sami. Tohle je právě jeden z mýtů, které okolo růží panují. A my bychom ho rádi vyvrátili. Protože chceme, abyste na stole měli vždy co nejkrásnější květiny, které vám budou dělat dlouho radost.

Rozkvetlá růže

Pro výdrž je rozhodující stádium zralosti

Všechny květiny, tedy nejen růže, prochází v průběhu svého růstu několika etapami. Těm se odborně říká stádia zralosti. Označují se jako 1–5, přičemž „1“ znamená nejméně vyzrálý květ a „5“ naopak nejvíce vyzrálý. Někdy se stádia popisují taky jako 1/3, 2/3 a 3/3. Pěstitelé musí své odrůdy dobře znát, aby věděli, v jakém stádiu je nejlepší květiny sklidit.

Proto se například i růže podrobují testování. Při jednom z těch nedávných se zjistilo, že pokud se prémiové růže (např. Rhodos) sklidí ve stádiu 3, vydrží až o 30 % déle, než kdyby sklizeň proběhla v jiném stádiu. U standardních odrůd, které rostou rychleji a mají menší počet okvětních lístků (např. Red Calypso), není rozdíl tak významný, ale přece jen – při sklizni ve stádiu 3 vydrží tyto růže o 5 % déle.

Předčasně sklizené růže ve váze nevykvetou

Dostáváme se k dalšímu důvodu, proč při výběru sáhnout raději po mírně otevřených růžích než úplných poupatech. Za vším stojí chemie: S tím, jak růže roste, vytváří si v okvětních lístcích cukr, a ten po sklizení využívá jako energii k otevření květu. Pokud se tedy uřízne předčasně – nedozrálá – nemá cukru dostatek a ve váze se už nerozvine.

Takové růži můžete klidně celý den zpívat „Róóóózvíjej se poupátko“, ale ona po pár dnech stejně svěsí hlavu a vy se s ní můžete rozloučit.

Červené růže

Ve Florea.cz řešíme zralost růží za vás

Všechny výše uvedené rady určitě využijete, až příště vyrazíte pro růže do květinářství. Pokud ale plánujete objednat kytici na Florea.cz, nemusíte se stádii zralosti vůbec trápit. My je řešíme za vás. Objednáváme takové růže, které jsou ve stádiu 2/3 nebo 3/3 (podle druhého systému ve fázi 2–3 z 5), tedy mírně pootevřené až otevřené, abyste si jejich květy užili opravdu dlouho.

Nikdy naopak neobjednáváme růže do zásoby. Květiny totiž, narozdíl třeba od banánů či ananasu, po cestě od pěstitele nedozrají.

Bez správné péče se růže neobejdou

Stádium zralosti je pouze jedním z kritérií, které rozhoduje o životnosti růže. Tím dalším a neméně důležitým je správná péče. Pokud tedy darujete anebo naopak dostanete náruč růží, nezapomínejte pravidelně vyměňovat vodu ve váze, přidat do ní dezinfekční roztok a každé 2–3 dny seříznout stonky. Věřte, že kytice se vám pak odvděčí krásou, která jen tak neuvadne.