Svátek svatého Valentýna ve světě

Kdy a jak se slaví svátek zamilovaných svatý Valentýn ve světě? Kde vedou květiny a kde se ručně vyrábí čokoládové bonbóny?

Kde ve světě ženy vyrábějí pralinky a kde se recitují romantické básně?

Každý rok 14. února, na Den svatého Valentýna, hýbá světem ten nejhlubší cit – láska. Přestože v každé kultuře se slaví Valentýn jinak, to nejdůležitější mají společné. Pohled do očí, dotyk a společný prožitek. A také čokoládu, kytice a přáníčka se vzkazy.

Svatý Valentýn ve světě

Svátek svatého Valentýna rozděluje Česko

Půlka jím pohrdá a druhá půlka mu nadšeně propadla. Češi si rádi dávají k Valentýnu dárky, chodí na zamilované večeře a obzvlášť si oblíbili zasílání kytic s romantickým vzkazem. 

 

USA – Přání k Valentýnu pro každého

Jak se slaví Valentýn v USA, tedy v místě kde svátek původně vznikl? Pro Ameriku už nejde ani tak o svátek zamilovaných, ale lásky obecně. Slaví proto celé rodiny. Obzvlášť si Valentýna v USA užívají malé děti, které vyrábí přáníčka pro rodiče, prarodiče, kamarády, nebo učitele. Dospělí se obdarovávají sladkostmi, muffiny, nebo různými vdolečky.

 

Nizozemí - Milostné vzkazy od tajných ctitelů

Atmosféra Valentýna v Holandsku je podle tradice obestřena tajemstvím a vzrušením. Muži a ženy dostávají anonymní valentýnská přáníčka s vyznáním lásky. Až ve druhém kroku se dozví, kdo si na ně myslí. Radost, nebo šok zajídají lékořicovým srdíčkem.

 

Brazílie – O půl roku později

Ne 14. února, ale 12. června slaví v Brazílii svátek zamilovaných. Den před svátkem svatého Antonína, patrona manželství, by měla každá mladá žena držet figurku patrona v rukou, aby našla správného partnera. Pokud to funguje, pak je Brazílie plná dokonalých manželství.

 

Japonsko – Dárky k Valentýnu  čistě v režii žen

Buď věnují koupené čokoládové pralinky kolegům, přátelům, nebo studentům. Anebo ručně vyrobí čokoládové bonbony, ale to už znamená hlubší cit. Přesně o měsíc později přijdou na řadu muži, kteří rozdávají bílou čokoládu. A to proto, že se tento den nazývá Bílý den.

Svatý Valentýn v Japonsku

Německo - Potrpí si zdější muži na romantická gesta?

Němci se rádi předhánějí, kdo dá romantičtější valentýnský dárek. Kromě bonboniér, kytic a přáníček si také s oblibou věnují perníková srdce s nápisem „Ich liebe dich“ (miluji tě). Možná uslyšíte také recitovat romantické básně od velikánů Goetheho a Heineho. Němci je s oblibou oprašují.

 

Francie - země zamilovaných

Paříž, hlavní město zamilovaných a hlavní město oslav dne svatého Valentýna. Zamilované páry z celého světa míří 14. února do města, kde tradice svatého Valentýna vznikla. Francouzi si stejně jako zbytek světa předávají zamilované vzkazy a básničky. Nechybí ani romantická kytice a valentýnské dárky.

 

Valentýn na Slovensku

Nepřekvapivě, Valentýn se na Slovnesku slaví velmi podobně jako u nás. Vlastně se dář říct – úplně stejně. Vyznává se láska zatím neprojevená, utužuje láska už jednou spojená. I pod Tatrami k tomu patří čerstvé květiny, romantická večeře, co nejsladší desert, případně nějaký ten dáreček. 

 

Jak se slaví Valentýn v Anglii?

V Anglii na to jdou tradičně s grácií. Symbolem pro Valentýn se tady staly holubice a labutě, tedy opeřenci symbolizující věrnost. Britové totiž věří, že právě v tento den, 14. února, si ptácí volí své celoživotní partnery. Což je krajně romantická událost, které by měly využít i lidé – na Valentýna se proto v Anglii darují zpravidla anonymní valentýnky, květiny, drobné dárečky, připravuje se domácí večeře, pečou se buchty. 

 

V souvislosti se svátkem sv. Valentýna by vás mohlo také zajímat:

Kdy je svátek svatého Valentýna?

Rady pro napsání přání k Valentýnu o Ladislava Špačka

Valentýn 2022: Překvapte ji srdcem růží v krabičce

Jaký dárek k Valentýnu 2022