Snědek (Ornithogalum)

„Hvězda betlému“

Ne, nehovoříme o vánočních hrách, koledách nebo ozdobách stromů. Betlémská hvězda je běžným názvem pro neobvyklou rostlinu ornithogalum typickou svými květy ve tvaru hvězdy.

Ornithogalum v míchané kyticiOrnithugalum v květinové krabičceOrnithogalum v míchané kytici

Původ ornithogala

Ornithogalum patří do řádu chřestotvaré (Asparagales) a čeledi chřestovité (Asparagaceae) a pochází z Evropy, Západní Asie a Jižní Afriky. Rod ornithogalum zahrnuje 130 druhů. V České republice roste zhruba 7 druhů. Většina u nás planě rostoucích druhů je však vzácná až kriticky ohrožená a jediným běžněji vyskytujícím se druhem je Snědek Kochův (Ornithogalum kochii).

Původní jména ornithogalum

Jméno Ornithogalum je složeno z řecké "ornis" nebo "ornitos" (pták) a "galum" (mléko). Z tohoto významu je odvozeno i oblíbené lidové pojmenování ptačí mléko. Proč květina přišla k tomuto jménu je však nejasné.

Symbolika a zajímavosti

Symbolický význam Ornithogalum je čistota, nevinnost, naděje, důvěra a upřímnost. Kvůli jejich eleganci a osobitému kouzlu jsou květiny Ornithogalum používány v kyticích a jiných uspořádáních v křesťanských obřadech, jako jsou svatební obřady, pohřby či křtiny.

V křesťanské symbolice bývá často využívána jako symbol Ježíše Krista.  Jejich cibule varem ztrácí jedovatost a staří Řekové je používali v kuchyni. Arabové z nich připravují pokrmy dodnes a poutníci si je často berou jako zásoby na pouť do Mekky.

Barvy a tvary

Ornithogalum je výjimečně trvanlivá řezaná květina, zajímavá postupným nakvétáním všech květů na stonku. Existuje mnoho různých druhů Ornithogalum. Pro floristické a aranžérské použití se nejvíce hodí:

Ornithogalum arabicum a Ornithogalum saundersiae mají kompaktní chocholíky s bílými květy. 

Ornithogalum thyrsoides (také známý jako jižní větrník) má také bílé květy, ale jsou pyramidální, a je jednou z květin, která je díky svému tvaru často využívána na pohřebních věncích.

Ornithogalum dubium je mírně odlišné, květenství má oranžové nebo žluté s podlouhlým tvarem.

Bílé OrnithogalumBílé OrnithogalumOranžové Ornithogalum

Péče o řezané ornithogalum

Květiny před vložením do vázy šikmo seřízneme, aby byly schopné pojmout co nejvíce vody. Ornithogalum by nemělo být umísťováno poblíž mís s ovocem. Životnost řezaného ornithogala je při správné péči 5-7 dnů. Květy lze vysušit pomocí chemických sušidel nebo lisováním.

Pěstitelé

Oudendijk De KwakelKwekerij Michelle van Dijk