Rose Parade: 18 milionů květin pohromadě

Větší počet květin pohromadě uvidíte snad už jen v Aalsmeeru. Květinová přehlídka, která nemá obdoby se koná každý rok, již 127 let (od r. 1890). Místní obyvatelé jsou na svůj festival květin patřičně hrdí. Kde se vlastně koná, jaký byl původní účel jeho vzniku a které květiny na něm můžeme vidět?

Domovina McDonald´s jako hlavní dějiště

V roce 1940 zde bratři McDonaldovi založili svůj první stánek, ale nejen oni si vybrali Pasadenu jako svoji domovinu. Byla to třeba i žvýkačková společnost Wrigley. Tak kde že se ten velkolepý květinový festival koná?

Odpověď vás možná překvapí: ve městě Pasadena v Kalifornii. Město se sto čtyřiceti tisíci obyvateli, kam běžný turista z Evropy sotva zabloudí se může pyšnit jednou z největších květinových slavností. Právě díky této události se ulice Pasadeny každý rok naplní milovníky květin a slavností z celého světa.

Květinový festival s více než stoletou tradicí

Jak jsme již zmínili, první ročník festivalu se uskutečnil 1. ledna 1890. Den i měsíc oslav je dodnes neměnný, tedy na Nový rok. Pokud Nový rok připadá na neděli, Rose Parade se pořádá až 2. ledna. Tato výjimka vznikla v roce 1893 a přetrvala dodneška už jen tak z tradice. Tehdejším důvodem bylo, aby se nevyplašili koně, kteří čekali na své majitele před kostelem během nedělní bohoslužby.

A teď konečně k důvodu, proč tento festival vznikl. O jeho založení se zasloužili členové klubu Valley Hunt Club. Chtěli lidem, především pak New Yorčanům sužovaných zimou ukázat, jak mírné zimní počasí v Kalifornii během ledna mají. Že zatímco v New Yorku sněží, u nich v Kalifornii už kvetou květiny a pomerančovníky nesou první ovoce.

Původní oslavy připomínali spíše "dovolenou". Valley Hunt Club návštěvníkům prezentoval Pasadenu jako skvělé místo k trávení jinde tuhé zimy. V rámci prvních oslav Rose Parade se pořádaly různé soutěže a hry, jednou z nich byla například i výzdoba alegorického vozu květinami (podmínkou bylo a dodnes je, že se nesmí jednat o umělé květiny).

Až o pár let později se přidala pochodová kapela, vizuální efekty, promítání a další doprovodné programy v podobě, kterou lidé znají dnes. V současnosti je festival tak populární, že lidé tráví klidně i několik nocí předem ve frontě na ta nejlepší místa určená pro shlédnutí průvodu. 

Festival květin v číslech

  • 80 000 hodin fyzické i duševní práce je věnováno Rose Parade každý rok
  • 935 členů se dělí o práci na přípravách a organizaci - všechno jsou to členové neziskové organizace Tournament of Roses
  • 18 milionů květin padne na výrobu květinových vozů, z toho jen kolem 10 % květin pochází od místních farmářů
  • 44 plavidel, 22 pochodových kapel a 19 jezdeckých jednotek s přibližně 400 koňmi projíždělo pasadenskými ulicemi v roce 2017
  • 700 000 lidí přijelo v roce 2017 navštívit Pasadenu kvůli Rose Parade (první ročník vidělo 2 000 lidí), v televizi pak Rose Parade shlédlo více než 51 milionů diváků z 220 zemí světa
  • jen 10 krát (od r. 1890 do r. 2017) na Rose Parade pršelo (déšť je v tento den velmi nežádoucí)
  • kolem 8,8 km ujdou lidé v květinovém průvodu