Proč se slunečnice otáčí za sluncem?

Pozorovali jste někdy, jak se slunečnice otáčí za sluncem? Podívejte se na našem blogu, proč to slunečnice dělají a jaký to má význam.

Přitažlivost jménem slunce

Slunečnice jsou nádherné, doslova prosluněné květiny, vhodné především do podzimních kytic a vazeb. Pohled na ně nám přináší příjemný, uklidňující pocit. Proč se ale otáčí za sluncem den co den? Čím to, že si nevykroutí své majestátní hlavy?

Vědci se rozhodli detailněji podívat na jejich mechanismus sledování slunce. Především jde o různou a nerovnoměrnou rychlost růstu stonku, která otáčení způsobuje. Rostliny se doslova perou o to nejlepší místo na slunci a využívají k tomu různé mechanismy. Neperou se však doslova. Představa pošťuchujících se slunečnic je poněkud úsměvná, že?  Může za to fototropismus, tedy růst podmíněný světlem. Slunečnice si dokázaly za léta svého vývoje vypěstovat ještě pokročilejší variantu a tím je heliotropismus, tedy růst podle předvídatelné polohy slunce na obloze (světelnou přitažlivostí).

Slunečnice se v noci otočí zpátky na východ, aby mohly slunce sledovat od rána. Tím získává tato květina jasnou výhodu, kterou je efektivnější fotosyntéza.

Slunečnice ví, že včely dávají přednost vyhřátým květům

Za sluncem se však otáčejí pouze slunečnice mladé, ještě rostoucí. Dospělé slunečnice jsou naopak stále natočeny směrem na východ, aby chytaly sluneční paprsky hned od rána. Včely, které slunečnice opylují, dávají přednost nahřátým květům a navštěvují je až pětkrát častěji než květiny, které vědci násilím otočili na západ.

Na slunečnicovém poli

Pěstuje-li se slunečnice ve velkém, bývá zpravidla celé pole natočeno jedním směrem. Tuto polohu zaujmou mladé rostliny a při dozrávání semen ji už nemohou změnit.

Přijdete-li k takovému plně rozkvetlému poli odpoledne nebo navečer, můžete si povšimnout, že jsou všechny úbory otočeny třeba právě od slunce. Z toho vznikla pověra, že se během dne otočily tak, aby uvítaly první ranní pozdrav vycházejícího slunce.

Proč se slunečnice otáčí za sluncem?

Otáčí se slunečnice za sluncem?

Kdo z nás by neznal známou píseň Inky Zemánkové: „Tak jako slunečnice každý den, otáčí se za sluncem...“ Ve skutečnosti se v plném květu již za sluncem aktivně otáčet nemůže a danou polohu zaujme jednou provždy.

Slunečnice jsou zkrátka jedinečné nejen svou barvou, ale i způsobem, jakým rostou a vztahem ke slunci.

Patří mezi nesmírně romantické květiny, které nám udělají radost nejenom na polích a zahradách, ale i ve váze. A je pak už jen na vás, kam si slunečnice natočíte vy sami.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Květomluva letem světem

Jaký je původ slunečnice a jaké známe druhy?

Profesionální doručení květin Florea

Význam květin ke Dni matek

Květomluva - slovníček od A do Z