Řezané květiny vs. květiny v květináči

Čerstvé řezané kytky nebo květináč, například s trvalkou? Jaké květině a kdy dát přednost je velice diskutabilní otázka. Zapřísáhlí gentlemani a etikety znalí lidé vám budou podsouvat názor, že řezaná květina je řezaná květina, a že když jde o ženu tak jedině růže. Praktičtí lidé zas budou vždy zastávat pouze pokojovky. No jo, ale koho nakonec poslechnout?

Mají řezané kytky navrch? Jak se to vezme

Proč etiketa tak moc dbá na to, abychom darovali jen řezané květiny, se asi nikdy nedozvíme. Důvody nezmiňuje a praktická stránka věci ji zjevně nezajímá. Nemyslí na to, že:

  • kytka v květináči je méně náročná a především má delší trvanlivost,
  • nemluvě o situacích, kdy jsme převrátili vázu (ideálně směrem k počítači),
  • květina v květináči zanechá pocit radosti déle - tedy pokud se o ni správně staráte,
  • některé květiny v květináči se stávají doslova generační a dědí se, nebo dostávají jména (například je to dost běžné u masožravých květin).

Ano, tolik logických důvodů, které jsou stejně málo platné. Řezané květiny zvítězí ve většině případů, kdy nám jde o city. Cena, praktičnost a další zbytečnosti jdou v ten moment stranou.

Zážitek z bohaté kytice růží a vlna emocí, která se kolem toho nese je hlavním a iracionálním důvodem, jež má moc nad naším rozhodováním.

A podléhávají tomu i muži (tím lépe pro ženy). Vždyť pugét růží, který doputuje vaší manželce do práce, donutí její otravné kolegyně zrudnout závistí. Kdo by se chtěl nechat o takový pocit připravit, že? To žádná květina v květináči prostě neumí.

Emoce vs. logika a nákup květin

Pokud vám tohle ani zdaleka nestačí, zkusíme spojit logiku a city. Jako ideální řešení se zdá být následující:

  • řezané květiny darujme u pravidelně se opakujících událostí (narozeniny, výročí, svátky) - vždyť příští rok to můžeme udělat znovu,
  • květiny v květináči si ponechejme pro příležitosti spojené s loučením, kdy chceme, aby na nás obdarovaní měli památku,
  • zapojte do rozhodování emoce a intuici - jistě sami poznáte, kdy je vhodné darovat řezané květiny a kdy květiny v květináči.