Černucha (Nigella)

Líbí se vám kytice z lučního kvítí? Křehká černucha je ten správný doplněk.

Víte s čím vám černucha pomůže ve vaší domácnosti?

Nigella v míchané kyticiNigella v míchané kytici

Původ černuchy

Černucha patří do řádu pryskyřníkotvarých (Ranunculales) a čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae). Pochází z  Asie a zahrnuje 20 druhů. Ve svém rodném biotopu rostlina roste v polích, podél krajnic a ve skalnatém nebo odpadním podloží. Do Evropy se dostala v roce 1570 z Damašku

Původ jména nigella

České i latinské pojmenování byla odvozena od černé barvy semen. (Nigella – z latinského nigellus : načernalý). Lidově je černucha označována jako "černý kmín". Poetické označení "Láska v mlze" je odvozeno od vzhledu květu, který je jemně zahalen. 

Symbolika a zajímavosti

Nigella představuje harmonii a lásku. Je symbolem vazeb, které spojují lidi.

Od starověku se Nigella používá jako potravina i lék. Semena mají pepřovou chuť i vůni, díky tomu se často používají při vaření (jsou přidávány do pečiva, polévek, omáček, masa). Černucha má prokazatelný vliv na lidské zdraví - pomáhá při chřipce, alergiím, problémy se žaludkem či střevy.

V domácnosti se hodí i k jiným účelům -  její vůně odpuzuje moly. Vypěstovat si ji můžete i na vaší zahrádce.

Barvy a tvary

Křehké květy se používají pro zjemnění kytic, ale dají se i usušit do celoročních aranžmá. Nacházejí se v různých odstínech růžové až červenohnědé, světle modré až fialové modré, fialové a bílé. 

Modrá nigellaNigellaBílá nigella

Péče o řezanou nigellu

Květiny před vložením do vázy šikmo seřízneme, aby byly schopné pojmout co nejvíce vody. Nejlepším způsobem je seříznout pod vodou, aby se do řezné rány nedostal vzduch, který by bránil absorpci vody. Odstraňte také všechny listy, které by zasahovaly do vody.  Nigella je velmi citlivá na vyšší obsah etylenu v ovzduší, který produkuje zralé ovoce a zelenina, a neměla by být umístěna poblíž mís s ovocem.

Mohou se seřezávat celé rostliny, suší se zavěšené v temnu.

Pěstitelé

Steenwijk Abbenes, R. Godwaldt, J. H. vd Zalm