ZANTEDESCHIA (Kala)

Kala, kornoutice, pochází z jihu Afriky. V Evropě se tato krásná květina začala pěstovat od roku 1687 v zemi květinám zaslíbené – Nizozemsku.

Keřovitá, hlíznatá rostlina vyrůstá do výšky až 150 centimetrů. Listy jsou přízemní, dlouze řapíkaté, střelovitého tvaru dlouhé až 45 centimetrů a lesklé. Barva listů může být různá podle druhu. Od tmavě zelené po středně zelenou, s bílými tečkami, nebo mramorové.

Z přízemní růžice listů vyrůstá dutý pružný stonek, na jehož konci se rozvine krásné květenství složené z palice, která je podepřená nálevkovitým dlouhým toulcem, který se ve spodní části překrývá. Květy jsou velice dekorativní pro svůj neobvyklý tvar.

 

Ve viktoriánské době, kdy začal boom květomluvy, měla kala, díky svému vzhledu, jednoznačně sexuální význam. Dnes je zejména její bílé provedení symbolem čistoty a svatosti. Proto se kala stala oblíbenou svatební květinou.  Původní barva kal je bílá. Avšak existuje nesmírné množství odrůd v různých barvách a barevných kombinacích. Nové vyšlechtěné kultivary jsou v odstínech žluté, růžové, oranžové, červené a dokonce i v barvách zelených, hnědých až fialově černých. Kaly jsou na Holandské květinové burze dostupné po celý rok.

Velikou předností této květiny jsou její pružné stonky, které umožňují tvarování do neobvyklých květinových aranžmá. Další předností této krásné a dekorativní květiny je její dlouhá životnost. Při správné péči nám ve váze vydrží i déle než 2 týdny. Je potřeba seříznout stonek rovným řezem, přidat do vázy výživu pro řezané květiny a vodu vyměňovat každé 3 až 4 dny. Květy nemají rády přímé slunce, raději vázu umístěte do stínu. Krása těchto květů nejvíce vynikne, pokud je umístíme do skleněné průhledné vázy jen samotné.

Líbí se vám kaly? Vyberte si z aktuálního sortimentu a užijte si její krásu po dobu několika týdnů.