Užijte si barvy a vůně jarních květin

Pusťte k sobě domů posly jara. I když je venku nevlídno, tulipány, narcisy, hyacinty a pryskyřníky naplní váš domov barvami a vůní. Při správné péči vám budou dělat radost klidně i dva týdny.

Tulipány: nekonečný výběr barev

Není divu, že jsou tulipány tak populární. Ve váze dlouho vydrží a nabízí snad nekonečnou paletu barev. Můžete si tak nakombinovat různé odstíny a vytvořit veselou kytici plnou jarní energie. Je důležité vědět, že řezané tulipány pořád rostou. Proto je třeba stonky průběžně zkracovat, nebo květiny s postupem času přemístit do vyšší vázy. Rozhodně se ale nehodí do jinak oblíbených květinových krabiček. 

Narcisy září jako jarní slunce

Narcis je symbolem nových začátků. V Číně dokonce říkají, že pokud vykvete v silvestrovský den, bude vaše domácnost naplněná štěstím. Jisté je, že nejrůznější odstíny žluté připomínají hřejivé paprsky a zlepšují náladu.

Něžná krása pryskyřníků

Pro svůj pivoňkovitý tvar a jemné okvětní plátky se pryskyřníky těší velké oblibě mezi nevěstami. Nemusíte se ale vdávat, abyste si dopřáli tohoto něžného zástupce jarních květů. Ať už milujete pastelové barvy, nebo naopak dáváte přednost intenzivním tónům, pryskyřníky vám vždycky nabídnou, co si přejete.

Opomíjený hyacint

Je až překvapivé, že květina s tak bohatým kvetením a omamnou vůní není populárnější. Řeč je o řezaném hyacintu. Z malé kuličky poupátek se ve váze rozvine dvacet až třicet drobných květů, které jsou navíc nádherně aromatické. Ostatně hyacint je ceněnou složkou parfémů. Stačí tři kousky a váš domov prostoupí sladká vůně.

Čím jsou jarní cibuloviny jiné?

Narcisy, tulipány, hyacinty a pryskyřníky mají jednu společnou vlastnost. Ze stonku vypouští jedovatý sliz. Proto se příliš nedoporučuje kombinovat je s ostatními druhy květin, výrazně se tím zkracuje životnost vazby. I když se uvolňování slizu dá omezit „vylouhováním“ květin ve vodě, není to zrovna ideální. A tak zbystřete, pokud vám někdo nabízí míchanou kytici, kde se cibuloviny potkávají třeba s růžemi.

Existuje ještě jeden aspekt, který je potřeba vzít v úvahu. Tulipány bez přestání rostou, přidat umí i pět centimetrů. Proto nejsou vůbec vhodné do květinových krabiček. Po pár dnech se původní tvar úplně ztratí a box nevypadá pěkně. Doma kytici tulipánů buď průběžně zkracujeme nebo ji za pár dnů dáme do vyšší vázy.

Tulipány ve váze

Jak se starat o jarní květiny?

Správná péče prodlouží životnost, postarat se o jarní květy přitom není nijak složité. Jelikož jsou to rostliny, která mají rády chlad, dopřejte jim studenou vodu. Občasná kostka ledu udělá zázraky. Vody nemusí být ve srovnání s růžemi mnoho. Kratší stonky (30–40 cm) jsou silné a dužnaté, a tak mohou květiny dobře pít. Vodu ve váze často vyměňujte. Zbavíte se tak slizu, který rostliny vypouštějí, a zároveň vazbu ochladíte.

Obklopte se barvami a vůní

Možností, jak kombinovat jarní květiny, je nespočet. Když zvolíte jednodruhové vazby, zdůrazníte barvu a tvar rostlin. Impozantně zapůsobí kytice o 100 kusech, vybírat můžete třeba z tulipánových nebo narcisových. Pokud chcete kytici rozvernou a barevnou, neváhejte se obrátit na naše floristky, které pro vás mix jarní krásy rády připraví. Něžné duše naopak potěší například jemná kytice pryskyřníků Bianca.

Pořiďte si kousek jara.