Fotoreportáž – styl prodeje květin v Nizozemí

Během jedné z našich cest do Nizozemí jsme se rozhodli zaměřit se na zdejší styl prodeje květin. Navštívili jsme nejen stylová květinářství, ale i květinové trhy. Stranou našeho zájmu nezůstala ani květinová aranžmá nabízená na čerpacích stanicích.

Květinářství

Vkusně zařízené obchody, jejichž koncept má jasný cíl – zdůraznit krásu prodávaných květin. Málokdy se setkáte s obchodem, který by kromě květin a dekorativních obalů na hrnkové květiny zaplňovaly ještě další položky, jako jsou sošky, svíčky či plastové květiny. Holandští floristé více pracují s dekorativní zelení. Jejich květinové vazby tak dávají vyniknout jednotlivým druhům řezaných květin, které ze záplavy zeleně vystupují.

  

Trhy

Ve stáncích na městských trzích jsou převážně nabízeny květiny ve svazcích přímo z plastových obalů, ve kterých jsou dováženy z holandské květinové burzy tzv. veilingů. Ale i zde nalezneme již hotové květinové vazby, jejichž styl sází na barevnou jednoduchost podtrhující krásu jednotlivých květin.

 

Čerpací stanice

Asi většina z nás zná kvalitu a estetičnost vazeb květin nabízených na českých „čerpačkách“. V Nizozemí jsou podstatně dále (což by se dalo konstatovat skoro o všem). Prodávají se zde vkusné kytice i sezónní aranžmá z jarních cibulovin. Zde se tedy za kytici koupenou u čerpací stanice stydět rozhodně nemusíte.

Letiště

Při vzpomínce na nabídku květin na ruzyňském letišti se lehce pousmějete. Poptávka na Schipholu je evidentně vyšší, takže nabídka je opravdu pestrá. Od velkolepých vázaných kytic po oblíbené jednodruhové svazky. Sortimentu vévodí tulipány.