Ozdobné zelí (Brassica)

Zelenina jako výzdoba ve vašem interiéru, proč ne?

Existuje mnoho druhů ozdobného zelí, pro všechny místnosti vašeho domu, v každé sezóně.

Ozdobné zelí v míchané kyticiOzdobné zelí v míchané kyticiOzdobné zelí v míchané kytici

Původ okrasného zelí

Ozdobné zelí patří do řádu brukvotvaré (Brassicales) a čeledi brukvovité (Brassicaceae) a pocházejí ze Západní Evropy a Asie. Ve volné přírodě ozdobné zelí roste na skalnatých útesech u pobřeží Atlantiku a u Středozemního moře. Rod Brassica zahrnuje 30 druhů.

Původ jména brassica

Používáme název "brassica" jako název konkrétní květiny, ale ve skutečnosti je to kolektivní název naší oblíbené zeleniny: zelí. „Divoké zelí" bylo pro své (okrasné, potravinářské) využití objeveno pravděpodobně kolem přelomu 1000 let před naším letopočtem. Římané ho jedli jako luxusní jídlo, ale ve středověku to bylo více než průměrné jídlo.

Symbolika a zajímavosti

V jazyce květin - brassica symbolizuje lásku, což je jistě dalším důvodem, proč musíte tuto květinu mít v domě, nebo ji dát někomu zvláštnímu. Ozdobné zelí je stále oblíbenější a žádanější květinou pro floristy. Je to vlastně jedna z mála druhů zeleniny používaná ve floristice. V dnešní době se už prodává i barvené ozdobné zelí.

Barvené ozdobné zelíBarvené ozdobné zelíBarvené ozdobné zelíBarvené ozdobné zelí

Barvy a tvary

Ozdobné zelí je typickým podzimním produktem. V létě mají listy nevýraznou zelenou barvu, ale jakmile je ve vzduchu podzimní nádech, ozdobné zelí ukazuje své pravé barvy. Nejvíce a nejrychleji barevně reaguje na teplotu okolo bodu mrazu. Při poklesu teplot se ozdobné zelí zabarvuje od tonů karmínové, růžové, fialové až po lososové a smetanové barvy, proto je vhodná do chladnějších prostorů.

Bílé ozdobné zelíFialové ozdobné zelíOzdobné zelíOzdobné zelí

Péče o řezané ozdobné zelí

Aby vám ozdobné zelí co nejdéle vydrželo ve váze krásná a svěží, je potřeba u něj udržet tzv. chladnou hlavu. Je mu dobře spíše v chladnější místnosti. U ozdobného zelí musíte seříznout stonek a okamžitě ho umístit do vázy s vodou. Vodu je potřeba měnit každé 2-3 dny. Tak se s její nádhernou růžicí listů budete těšit co nejdéle. Řezané ozdobné zelí Vám vydrží ve váze čerstvé až 2 týdny.

Pěstitelé

Steenwijk Abbenes, Bloemenkwekerij Eduard DalingZomerbloemen kwekerij Haveman