Milované i nenáviděné barvené květiny

Barvené květiny dělí milovníky květin na dva tábory. Buď je milují nebo odsuzují. Především barvené růže vzbuzují, nejen u nás ve Florea, velké a smíšené emoce. Panují nekonečné debaty o tom, zda je jejich barvení správné či nikoliv, zda jsou krásné nebo ošklivé. Pojďme si shrnout fakta.

Jak se barví růže a další květiny

Barvené květiny jsou zahaleny pod rouškou tajemství. Přesné postupy i "recepty" na jednotlivé barvy znají jen vyvolení zaměstnanci.

A ani nám se během našich cest za producenty nebylo prozrazeno celé tajemství tohoto náročného procesu. Opravdu to není o tom, že strčíte růže do inkoustu.

S každou firmou se mírně liší i způsob barvení růží i ostatních květin. Základní kroky jsou ale stejné.

Mezi nejvhodnější růže k obarvení patří krémová růže Vendela. Ta se osvědčila jak z hlediska životnosti po obarvení, tak z hlediska kvality.

Růže jdou ihned po odřezu k obarvení. Barva je do květin napuštěna stonkem, kudy si dělá skrze vlásečnicové cévy cestu až ke květu. Barva tak prostoupí i do listů a trnů.

kytice-100-duhovych-ruzi-rainbow-florea.jpg (248 KB)pastelove-duhove-tulipany-florea.jpg (223 KB)kytice-modrych-ruzi-florea.jpg (230 KB)

Kromě růží se nejčastěji barví také chryzantemy, karafiáty, kaly, lilie, orchideje, borůvčí i nevěstin závoj.

Samozřejmě, na internetu najdete desítky návodů a postupů, jak si můžete květiny obarvit doma i sami. Jedná se však o amatérské pokusy, které nemusí dopadnout k vaší spokojenosti.

Nejdůležitější roli při barvicím procesu hraje vlhkost vzduchu, která ovlivňuje dva nejdůležitější parametry: výdrž květin po obarvení a výsledek samotný. Když to nedopadne dobře, můžete si zbytečně zkazit dojem z barvených květin.

Zdravotně nezávadná barva je povinnost

Možná vás někdy rozčílilo, že obarvené nezůstaly jen růže, ale obarvily i vše ostatní, s čím přišly do styku.

S tím je ale potřeba se smířit, protože se k obarvení květin používají potravinářské barvy. Sice barví, ale důležité je, že nejsou toxické.

Kdyby barva na květinách stoprocentně držela, může to znamenat, že barvicí proces nemusel být úplně košer. Barvy tak mohou být škodlivé jak pro květinu, tak pro člověka.

Tak jaký máte názor na barvené květiny nyní, když už víte, jak to s nimi je?