Pavoučkovec (lat. Banksia): co o ní víme?

Unikátní květ banksie má válcovitý tvar a je složen až z několika set drobných kvítečků barvy krémové, přes žlutou až červenou. Co téhle květině víme?

Detail pavoučkovce

O pavoučkovci

Český název této exotické květiny je pavoučkovec. Jeho domovinou je Austrálie, kde jako původní rostlina existuje více než 40 milionů let. Tento rostinný druh objevil v roce přírodovědec Josefem Banksa (1743-1820), po kterém rostliny dostaly své jméno. Mimo Austrálie se tato krásná exotická květina vyskytuje i na ostrově Nová Quinea a v souostroví Moluky.

Stromky či keře, které jsou nositely květů banksie rostou v pobřežních nížinách až v subalpinském pásmu. Jsou velice náročné na teplotu

Zajímavostí je, že květy banksie opylují vačnatci a svědčí jim požáry. Některá semena této květiny totiž dokáží přežít oheň, díky němuž dojde k uvolnění vlastního semene z tvrdého obalu a následnému klíčení nové rostliny.

Z historie víme, že nektar z  rostlin banksie používali domorodci k obživě. I v dnešní době jsou zdrojem nektaru pro různé druhy ptáků či vačnatců.

Květy pavoučkovce

Jak se o pavoučkovec starat?

Jako většina exotických, teplomilných rostliny, nesnáší i banksie chlad. Teploty pod 10°C způsobí prochladnutí a následné zčernání této netradiční květiny. Snažte se je proto mít na teplých místech, vodu měňte pravidelně, ideálně jednou za dva dny.

Pěstitelé a importéři: