ANTHURIUM (Toulitka)

Anthurium, česky antůrie, lidově označováno jako čertí jazyk nebo prasečí ocásek. Rodový název je odvozen z řečtiny (anthos = květ; oura = ocas), znamená tedy doslova „ocasatý květ“.

Domovinou této rostliny jsou tropické oblasti Střední Ameriky, Guatemala a Kostarika. Anthurium ve volné přírodě roste v deštných pralesích na kmenech stromů nebo ve vlhkém prostředí nejnižšího patra vegetace. Tato květina byla objevena v roce 1850 rakouským lékařem a botanikem Karlem von Scherzerem.

 

Existuje na 500 druhů této rostliny, které se liší velikostí, barvou listů a květů. Anthurium vytváří kmínek, ze kterého vyrůstají na dlouhých stoncích tmavě zelené, tuhé listy srdcovitého tvaru. Jejich povrch je jakoby z vosku. To přidává této exotické rostlině na půvabu a eleganci. Květy se u anthuria tvoří s každým novým listem. Čím více listů, tím více květů. Barvy květů jsou nejčastěji červená, bílá, zelená, růžová a jejich kombinace.

Listy anthuria jsou velice atraktivní ve všech druzích květinových aranžmá. Jejich velikost, srdcovitý tvar a voskový vzhled jim dodává na eleganci a tajuplnosti. Květy jsou složené z palice a ochranného barevného toulce, který této květiny dodává okrasnou hodnotu.

K dostání jsou po celý rok. Jako většina exotických květin jsou i anthuria háklivá na chlad, průvan a kolísání teplot. Po kontaktu s chladem zčernají.

Pěstitelé

Anthura
Anthuriumkwekerij Wijnen
Kwekerij Oosterzon