Nepropásněte Den matek 2023! Kdy se slaví a jaké dárky jsou vhodné?

Každou maminku zamrzí, když se na ní v její den zapomene. Jenže jak to má člověk udržet v hlavě, když se datum Svátku matek každoročně mění? V roce 2023 vychází Den matek na 14. května. Takže datum už znáte. A jakou kytici a dárek pořídit taky víte?

V Česku mezinárodní Den matek slavíme od roku 1923. Zásluhu na tom má Alice Masaryková, dcera někdejšího československého prezidenta. Ačkoliv byla v minulosti snaha nahradit ho karafiátovým MDŽ, Češi si svátek matek vzít nedali a slaví ho dodnes. Protože kdo jiný si zaslouží uznání a svůj den víc, než naše starostlivé maminky?

Originální dárek ke Dni matek

Dáreček ke Dni matek musí splňovat jen jedno jediné pravidlo: být od srdce. Jinak máte úplně volnou ruku.

Malé děti zpravidla za pomoci svých tatínků vyrábějí důmyslné DIY dárky. Těstovinové náhrdelníky, stojánky z malovaných plechovek nebo zdobené vázičky ze skleněných lahví. Když jsou děti šikovné, můžete přistoupit i k upečení sušenek ve tvaru srdce, nebo mamince přichystat obří snídani do postele.

Starší děti už zvládnou ze svého kapesného koupit maminčinu oblíbenou čokoládu nebo veselé barevné ponožky.

Dospělí nejčastěji volí na Den matek jako dárek květinu. Zejména maminky, jejichž hlavu již zdobí nějaký ten stříbrný vlas, jsou u vytržení z toho, když jim kytici předává šarmantní kurýr. Připadají si jako v americkém filmu, neboť “to za našich mladejch let nebejvalo!”.

Poptávka v online květinářství je na tento den obrovská, tak si kytici vyberte a objednejte raději už týden předem, ať máte jistotu, že se na vaši maminku dostane.

>>> Jak vybrat květinu na Den matek? <<<

Kdo má přát ke Dni matek

Nejdojemnější dárky, přáníčka a objetí jsou samozřejmě od malých dětí. I puberťáci by měli jednou za rok zatnout zuby a říct mámě, jak moc ji mají rádi. Ani dospělí ale nesmějí zapomenout na své maminky, přestože už léta mají vlastní střechu nad hlavou. Vezměte si jako příklad Jaroslava Seiferta, který svou synovskou lásku vyjádřil ve slavné básnické sbírce, když mu bylo již dobrých 53 let. Vás za vaše přáníčko zřejmě Nobelova cena nečeká, ale slzy dojetí jsou možná ještě lepší odměna.

Nejnáročnější to mají mladí tatínci. Ti musí myslet na svou vlastní mámu a pomoci dětem s přípravou jejich dárečků. A pokud se jejich žena právě nachází v těžkém rodičovském období, hodí se i kytice pro ni, jako poděkování a uznání za to, jak skvělou práci jako maminka odvádí. Pokud má takový muž za ušima, nenechá se výzvou zastrašit a v našem online květinářství rovnou objedná dvě kytice, zadá nám dvě různé adresy a může se v klidu věnovat lepení dětského uměleckého díla. 

Přání ke Dni matek

Vzkazy a básničky pro maminku

Aby byl efekt dárku a kytice maximální, je potřeba je opatřit přáním nebo milou básničkou. Děti si s tím většinou vědí rady raz dva a hravě vyseknou dojemný vzkaz takzvaně “na komoru”. Náš dospělý mozek už ale pod tíhou povinností často postrádá potřebnou kreativitu, a tak jsme dali dohromady vzkazy a básničky, které si můžete snadno přizpůsobit.

>>> Nejlepší přání ke Dni matek <<<

Růže ke dni matek

Kdy je Den matek 2023

Svátek matek se po celém objevuje v kalendářích různě, my ho ale podle amerického vzoru slavíme vždy druhou květnovou neděli. 

A do kalenedářů si rovnou můžete zanést i další roky:

Kdy je Den matek v roce 2023: 14. května

Kdy je Den matek v roce 2024: 12. května

Kdy je Den matek v roce 2025: 11. května

Kdy je Den matek v roce 2026: 10. května

Nechtejte se inspirovat některým z originální přání k Svátku matek.

Našim zákazníkům tento den pravidelně připomínáme, aby se na něj mohli náležitě připravit a nemuseli každoročně se měnící datum nosit v hlavě. Před všemi důležitými událostmi, které si přímo říkají o kytici, od nás do schránky dostanete newsletter s připomínkou

Tatínkové, nebojte se. Vy si svou snídani do postele vychutnáte 3. červnovou neděli na Den otců. A z naší zkušenosti platí, že čím krásnější kytice na Den matek, tím stylovější dárek na Den otců. 

>>> Vybrat a objednat kytici na Den matek <<<

V souvislosti s tématem Den matek by vás mohlo také zajímat:

15 nejlepších přání ke Dni matek

58 oblíbených přání a básniček na Den matek

Řekněte to kyticí, řekněte to přáním

Jaký dárek ke Dni matek?

Význam květin ke Dni matek

Galerie míchaných kytic

Jaký dárek pro maminku

Květinové dárky ke Dni matek

Den matek - videa