Tulipánová sezóna je v plném proudu

Už přes měsíc žije Nizozemí tulipánovou sezónou, kterou tradičně odstartoval oficiální Národní den tulipánů. Tento poměrně mladý svátek, který je na světě od roku 2012, se těší velké oblibě a láká k navštívení Holandska snad i více, než kterákoliv jiná událost.

Národní den tulipánů a tulipánová sezóna

Tento svátek připadá vždy na třetí sobotu v lednu (letos tedy na 21. leden 2017), kdy se amsterodamské náměstí Dam promění v tulipánový ráj a je doprovázen velkolepou slavností.

Právě ta oslavuje nejen tento den, ale zároveň otevírá tulipánovou sezónu, která trvá až do konce dubna. Jak už bylo řečeno, Národní den tulipánů je poměrně mladou záležitostí. O oslavy tohoto dne se zasloužili sami nizozemští pěstitelé cibulovin.

Náměstí obsadí pěstitelé cibulovin a řady dobrovolníků, kteří připraví tzv. tulipánovou "zahrádku" z 200 000 tulipánů. Návštěvníci pak mají možnost si zde zdarma "utrhnout" až 20 tulipánů, na které dostanou recyklovatelnou tašku. Nejedná se však o tulipány řezané, ale o ty rozkvetlé s cibulkou.

Možná vás napadá, že taková akce by ani nestála za návštěvu, kvůli dravosti návštěvníků. Opak je pravdou. Celá akce probíhá velmi spořádaně a nikdo se s vámi nepopere o poslední kousek tulipánu.

Tulipánová sezóna je obdobím, během kterého máte jedinečnou šanci kochat se rozkvetlými tulipány prakticky v celém Nizozemí. Parky, zahrady, zahrádky a další oblasti voní a září tulipánovou nádherou.

Mohlo by vás také zajímat: 6 květinových festivalů, které můžete navštívit

 

Nedostat tulipánovou horečku je snad nemožné. Jakmile se tulipánová sezóna blíží ke svému konci, dochází ke sklízení tulipánů. Zahrady, zahrádky a květinové farmy postupně ztrácí barvy a tulipány míří na export.

Kam za tulipány

Nejkrásnější a nejoblíbenější tulipánovou oblastí je region jménem Bollenstreek. Je to největší květinová zahrada s 13 km úsekem, který lemují nekonečná pole zářivých a voňavých květin. Pro alergiky sice nic moc, ale pro milovníky květin a fotografy učiněný ráj :)

Pole okupují nejen tulipány, ale také hyacinty, krokusy nebo narcisy v pestrých barvách a poskládané v dech beroucích květinových mozaikách.

Nejlepší způsob, jak si užít Bollenstreek je vydat se na průzkum okolí na kole s jídlem na celý den, mapkou a foťákem. Na cestě se potkáte nejen s květinami, ale také s úžasnými větrnými mlýny i holandskými farmáři, kteří si budou po Bollenstreeku kráčet ve dřevácích! Cestou můžete navštívit slavnou květinovou výstavu v zahradách Keukenhof.

Výstava je otevřena od začátku března do konce května a nabízí kromě fascinujících květin zajímavý doprovodný program. Samozřejmě během dne zde nebude k hnutí, proto se vyplatí přijít hned na ráno a vyhnete se davovému šílenství :)