Černá růže

Vzácná černá růže: ohrožený symboly mystiky

Zajímavá a tajemná, pro někoho naopak smutná a smůlu nosící - tak lidé vnímají černou růži. V květině jako je tato je ale mnohem víc než jen symbolika, hlavně historie a pokus o její záchranu. Černé růže totiž dříve nebývaly barvené jako je tomu teď.

Existence černé růže

Většina lidí žije v přesvědčení, že černá růže neexistuje a varianty nabízené v obchodě jsou jen obarvené rudé růže. Mají pravdu, ale jen částečně. Se skutečnou černou růží se dnes už jen tak nepotkáme, jen s obarvenými variantami. Pro obarvení se nejčastěji používá populární rudá růže Red Naomi!, která má nejlepší výsledky.


Černá růže

Přesto na světě černé růže existují. Na vlastní oči je můžeme vidět pouze v obci Halfeti na jihovýchodě Turecka. Ale jen v létě. Tyto růže jsou zvláštní tím, že jsou po celý rok rudé a jen v létě "nahodí" černý kabátek. Právě proto si vysloužily přezdívky jako Arabská nevěsta, Arabská kráska i Černá růže z Halfeti. Obce byla svými růžemi proslulá a byla na ně patřičně hrdá.

V roce 2000 postihlo obci neštěstí v podobě protržené přehrady, která vesnici zatopila. Místním se podařilo vzácné růže částečně zachránit a přesadit na nové místo jen 10 km od původní vesnice. Občany ale čekalo nemilé překvapení. S příchodem léta se barva růží neproměnila z rudé na černou.

Jak se později zjistilo, šlo o půdní složení. Růžím svědčila lokalita kvůli vysoké hladině Ph z vody, kterou dodávala nedaleká řeka Eufrat. Růže proto byly opět přesazeny, tentokrát do skleníků a co nejblíže původní lokalitě. Protože ale v takových podmínkách nelze růže pěstovat ve velkém množství, hrozí černým růžím zánik. O záchranu černé růže se pokouší turečtí vědci, kteří se snaží křížit různé druhy sametově rudých růží.

Přírodní černá růže

Černá růže v přírodě neexistuje, nejblíže černé barvě má jednoznačně luxusní druh Black Baccara, kterou pěstuje společnost Arend Roses v Holandsku. její úchvatné sametově černé květy musí nadchnout každého.

Symbolika černé růže

Černou růži si automaticky kvůli barvě spojuje většina z nás se smrtí. V Turecku naopak patří černé růže mezi symboly mystiky a tajemství. Více pozitivních informací už se o ní nikde nedočteme. Už staletí je nejen symbolem smrti, ale také černé magie a anarchismu.

Přesto si v černé růži každý můžeme najít něco pozitivního my sami. Vždyť název Černá růže si přivlastnila řada hudebních skupin, knih, restauračních a ubytovacích zařízení atd. Existují i taková tvrzení, že lze černou růži chápat jako symbol nových začátků, kdy kyticí černých růží ve váze zaženeme zlé zvyky a špatné vzpomínky.

 

V souvislosti s tématem "černé růže" vás může zajímat:

Co muž říká barvou květin

Květomluva - jaký význam mají květiny?

Arend roses - pěstitel exkluzivních růží