Takový byl veletrh květin Royal FloraHolland 2016

Je-li jednou z vašich zastávek v roce 2017 Holandsko, určitě se už teď zajímáte o to, která místa stojí za to navštívit. Kdybychom vám prstem na mapě ukázali Aalsmeer a řekli vám, že tam to skutečně žije, možná byste nám sotva věřili, a vypravili se do 15 km vzdáleného Amsterdamu.

Tím byste se ale připravili o opravdu velký zážitek, který do Aalsmeeru celoročně táhne davy kupců i veřejnost samotnou: největší burza květin na světě. Odtud denně vyváží statisíce květin doslova do celého světa a ať už byste si vymysleli snad jakoukoliv květinu, zde byste ji určitě našli.

Royal FloraHolland 2016

Kromě toho ale v Aalemseeru probíhá každoročně ještě jedna velká událost. Jistě nebudeme přehánět, když ji označíme za celosvětově významnou: největší výstava květin Royal FloraHolland, kde se pod střechou Royal FloraHolland House setkávají pěstitelé nejen s přeprodejci, ale i koncovými zákazníky. Ano, i tato událost je, stejně jako burza květin, dostupná široké veřejnosti.

Hned 650 pěstitelů z celého světa sem přijelo představit své květiny i jejich způsoby pěstování. Cílem třídenního veletrhu, který v roce 2016 probíhal od 2. do 4. listopadu, bylo představení nové vize: zvýšit do roku 2020 prodejnost květin takovým způsobem, aby byl svět zdravější a krásnější. Protože více spotřebitelů znamená více peněz, které poputují na Fair Trade programy podporující ekologické pěstování květin i férovější podmínky pro zaměstnance.

Upevňování nejen obchodních vztahů

Kromě představení produktů a způsobů pěstování je veletrh ideální příležitostí také pro upevňování vztahů mezi producenty a kupci napřímo. Protože burza květin probíhá masově a velmi zrychleně, není čas poznat pěstitele, od kterých květiny nakupujeme.

Máme tak možnost podat pěstitelům ruku, promluvit si s nimi o tom, co chystají nového, jak květiny pěstují apod. Tím nejlákavějším výsledkem je ale pozvánka od pěstitelů přímo k nim na květinové farmy. I Florea.cz se už nejednou zadařilo a získali jsme tak vstupenku do květinových království Nice2Get a Fransen Roses.

Pastva pro oči i pro duši

Jak jsme již zmínili, jedná se o největší událost roku. Proto je veletrh po všech stránkách pompézní a dechberoucí. Květiny tu neuvidíte pouze jen tak ve vázách (i když většinu ano), ale na vlastní oči uvidíte ty nejnápaditější a nejpropracovanější aranžmá a vazby. Např. vertikální kytice, růže na těch nejdelších stoncích anebo srdce z čerstvých růží větší než vy sami. Dokonce je tu hned několik zdí nebo jiných instalací z čerstvých květin, které svádí k tomu, abyste se před nimi vyfotili.

Kromě toho můžete vidět práci floristů v praxi a nechat se fascinovat jejich rychlými prsty i výslednými vazbami. Pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět jsou připraveny doprovodné programy s odborníky i stánky, kde si sami můžete vyzkoušet svou zručnost.

Pokud Vám fotografie květin z výstavy nestačí, můžete se na tento veletrh vypravit sami už tento rok. Stačí sledovat Facebookovou stránku Royal FloraHolland Trade Fair a počkat si na oznámení termínu pro rok 2017.