Rozvoz květin: 900 km je jen začátek

Jedna velká lednice – tak by se dal nazvat náš logistický sklad, kde nám pod rukama denně projdou tisíce květin. Při teplotě 2 °C a v přítmí tu odpočívají čerstvé řezané květiny. A to proto, aby jejich květy zůstaly i při doručení zavřené a proces stárnutí byl co nejpomalejší. Jak to ale je s řezanými květinami, když jsou na cestách? Co je důležité při rozvozu růží? To vám prozradíme v tomto článku.

Čas je největší nepřítel při doručování květin

Květiny po odřezu začínají stárnout, a proto jsou producenti rychlí doslova jako blesk. Burza začíná v šest ráno, květiny se na burzu připravují během noci. Jakmile máme nakoupeno, zbytečně se nezdržujeme ani my.

Květiny naložíme do našeho vlastního vozu, za jehož volantem sedí proškolený řidič. Ten sleduje průběh celé nakládky, aby odchytil případné špatné zacházení anebo vadné kusy. Reklamace tak může proběhnout ještě v Holandsku.

Řidič má pak před sebou necelých 900 km a 9-10 hodin cesty, než se dostane do našeho logistického skladu.

Po celou dobu mají řezané květiny ve voze ty nejlepší podmínky, díky kterým za námi přijíždí kvalitní a přepravou nedotčené květiny.

Těch se následně ujímají naše kolegyně, které překontrolují stav květin a vyseparují špatné kousky. Každý druh květiny má svůj vlastní regál na míru.

Např. růže potřebují větší chlad než například orchideje, a proto nemohou být pohromadě.

Hýčkání od začátku do konce

Jak jsme již zmínili, náš sklad je jedna velká lednice, takže se květy nerozvinou ani o milimetr. Tím ale péče o řezané květiny nekončí. Dosud cestovali na sucho, aby se ve vodě nestihly utvořit bakterie.

U nás již vodu potřebují. To ale neznamená, že květiny jen tak hodíme do vody a necháme je na pospas bakteriím.

Květiny dostanou výživový a desinfekční roztok Floralife 200, ten stejný roztok ve formě prášku pak doručujeme spolu s kyticí i vám. Zamezuje vzniku bakterií a prodlužuje životnost řezaných květin.

Květiny, které si objednáte nebalíme rovnou. Děláme to až den předem, aby měli tu nejlepší péči po co nejdelší čas. Balení a rozvoz květin pro nás není jen svázat růže mašlí a vyslat je za vámi kurýrem.

Květiny poctivě připravujeme na cestu: obalíme je termoizolační a otlakovou ochranou, přec noc pak mají stejné podmínky jako před uvázáním a ráno jsou umístěny do vozu v chladících boxech.

Právě díky chladícím boxům mají květiny po celou dobu stejnou teplotu nehledě na to, zda jsou venku tropy nebo mrzne až praští.

Velký bratr nikdy nespí

Rozvoz kytic růží a dalších řezaných květin je po celou dobu bedlivě hlídán. V každém našem vozu je umístěna GPS, díky níž mohou zákazníci sledovat polohu kurýra v reálném čase.

GPS kromě toho hlídá teplotu ve voze a tak máme po celou dobu přehled o kvalitě doručování.

Pokud zjistíme, že je voze příliš chladno nebo příliš horko, můžeme ihned zareagovat a upozornit kurýra, který situaci napraví.

Na květinách nám skutečně záleží a chceme, aby zážitek z jejich předání byl maximální. Proto nezáleží, zda vezeme květiny do domu nebo do kanceláře, do Prahy nebo do Olomouce, všechny naše květiny mají stejné startovní podmínky. Jak o ně bude pečováno po předání, už záleží na vás. Možná vám pomůže náš miniseriál na téma Jak udržet své květiny déle čerstvé.

Skvělé kytice 100 růží a 100 květin můžete také objednávat na našem partnerském eshopu Flora100

Pokud chcete rozvoz květin zdarma, pak navštivte Floreana, eshop s kyticemi a doručením po celé ČR zdarma.