Květinové království Fransen Roses

Svůj názor, hlavně negativní, si na květinový průmysl jistě vytvořili ti, kteří v roce 2010 shlédli dokument Blooming businnes (Kvetoucí obchod), který drsným způsobem upozorňoval na pracovní podmínky zaměstnanců i na péči o růže zamlženou pesticidovým oparem. Možná právě tento dokument byl spouštěcím mechanismem, aby se smýšlení i postupy změnily k lepšímu.

Zdroj: Fransen RosesBěžný smrtelník se však sotva kdy podívá do skleníků některého z velkých pěstitelů růží, aby mohl vidět nezkreslenou realitu.

O to víc jsme byli poctěni, když jsme byli pozváni do nizozemské firmy Fransen Roses. Jejich růže díky nám znáte. Jedná se o kultivary Myrna+ a Red Naomi! Pokud patří mezi vaše oblíbené růže, jistě vás stejně jako nás zajímá, kde a jak je pěstují.

Proto jsme se rozhodli nenechat si návštěvu pro sebe. Ve firmě nás vřele přivítala a celým procesem provedla dcera majitele Ramona Fransen. A co vše jsme se tedy dozvěděli?

Pracovní doba, produkce a zaměstnanciZdroj: Fransen Roses

Možná byste jich čekali více, ale ve Fransen Roses pracuje dohromady 55 zaměstnanců. Mezi nimi jsme potkali nejen místní, tzn. Nizozemce, ale také Poláky, kteří si v Nizozemí získali pověst skutečných pracantů.

Všichni začínají v půl šesté ráno a končí v půl čtvrté odpoledne. Během jedné směny, rozložené do dvou až tří sklizní, posbírají až pětačtyřicet tisíc růží. Počty se liší, a to podle teploty a slunce.

Po sklizni jsou růže přemístěny do lednice do beden s roztokem, kde květy ještě dorůstají. Fransen Roses pěstuje pouze dvě odrůdy: Red Naomi! a Myrna+. Právě Myrna+ je kultivarem, který pěstuje pouze tato firma.

Jak jinak než eco-friendly

Od tak úzce zaměřeného pěstitele s dlouhou historií ani nelze očekávat nic jiného, než zodpovědnou a poctivou péči. Vždyť jen díky tomu mohou být jeho růže skutečně kvalitní a Zdroj: Fransen Roseskrásné. Růže jsou pěstovány na kamenné minerální vlně ROCKWOOL. Nejenže perfektně tepelně izoluje, ale především nezatěžuje půdu škodlivinami, protože je vyrobena z obnovitelných materiálů.

A čím zalévají? Rozhodně neplýtvají přírodními zdroji, ale místo toho sbírají dešťovou vodu. Její přebytky v půdě následně přefiltrují a opětovně použijí k zalévání. Ochrana růží probíhá, samozřejmě, jak jinak než biologicky.

Do boje proti škůdcům jsou nasazeny živé organismy, které se nepřáteli růží živí. Přirozený koloběh života zde dokonale funguje, a není třeba trápit přírodu ani zaměstnance dýcháním chemických prostředků.

V neposlední řadě je důležité zmínit jejich vlastní elektřinu. Ano, Fransen Roses si vyrábí vlastní zemní plyn, který využívají pro zateplení skleníků i jejich osvětlení. Firma pravidelně vyrobí nadbytečné množství energie a CO2, které samozřejmě poskytuje dalším spotřebitelům.

O Fransen RosesZdroj: Fransen Roses

Psal se rok 1980, kdy byla firma založena v malém městu De Lier, které se nachází v srdci nejvýznamnější zemědělské oblasti Holandska. Tehdy si však říkala Aad Fransen Rose Nursery.
V roce 2006 čekal firmu rebranding v podobě vybudování nové „květinové školky“ plně zaměřené na pěstování rudé růže Red Naomi! a přejmenování na Fransen Roses.

K této růži se později přidala již zmíněná odrůda Myrna+. S příchozími změnami došlo i na bio a eko trendy, které pomohly firmě stvořit unikátní odrůdy růží s velkými květy, dlouhou trvanlivostí a krásnými odstíny rudé.