Proč se ceny květin v květinářství tak liší?

Jdete do květinářství v Praze, vidíte ceny růží a překvapuje vás, že se tak liší od cen v internetovém květinářství nebo od cen za květiny v supermarketu? Čím to je, že se ceny květin mezi těmito třemi subjekty tak liší?

Nebudeme vás zahrnovat složitými příběhy o tom, co ovlivňuje cenu růží na burze - o tom si můžete přečíst zase jinde. My se dnes podíváme na to, co ovlivňuje konečné ceny růží a dalších květin v kamenném květinářství, internetovém květinářství a supermarketu/obchodu se smíšeným zbožím.

Ve zkratce jde vlastně o to, že čím více lidem projdou řezané květiny pod rukama, tím je cena řezaných květin vyšší. Stoupají tak nejen náklady na mzdy, ale také na dopravu květin, jejich vytápění a zalévání. Zkrátka na vše, co musí udržet květiny na cestě čerstvé a nepoškozené. Čím déle trvá cesta k vám, tím více se v tom logicky "utopí" peněz.

Ceny květin v kamenném květinářství

Jak nakupují květináři květiny? Málokdy napřímo od pěstitele, ve většině případů od velkoobchodu, který nakupuje květiny na květinové burze. Už na této cestě dojde ke zvýšení ceny v řádu několika (desítek) korun. Doprava květin, a jejich udržení v dobrém stavu na cestě do květinářství, něco stojí. Je třeba zaplatit lidi, technologii, pohonné hmoty...

Cena růží nebo jiných květin ale výrazněji vzroste až v květinářství. Do konečné ceny květin je potřeba započítat nejen nákupní cenu, ale také nájem za prostory květinářství, provozní náklady, mzdy zaměstnanců a další drobnosti. Cesta květin k vám domů vypadá následovně:

pěstitel -> květinová burza -> nákupčí/velkoobchod -> květinářství -> vy

 

Ceny květin v supermarketu

V supermarketu, nebo ve smíšeném obchodě seženete řezané květiny často levněji než v kamenném květinářství. Zajímá vás proč? Odpověď je vcelku jednoduchá: náklady na péči jsou zanedbatelné. Supermarket není specializovaný obchod s květinami a tak jediná péče, kterou zde květiny a kytice dostanou je ta, že je obchod umístí do kýble s vodou.

Nedostává se jim žádné výživy pro řezané květiny, ani pro ně není upravovaná teplota v obchodě. To si bere svou daň na životnosti řezaných květin. Jedinými náklady jsou nákupní cena a provozní náklady supermarketu. Cesta květin je prakticky stejná, jako v případě květinářství:

pěstitel -> květinová burza -> nákupčí/velkoobchod -> supermarket -> vy

Ceny květin v internetovém květinářství

V porovnání se supermarketem a kamenným květinářstvím jsou ceny růží i jiných květin někde mezi. Ani moc draho, ani podezřele levno. Prodeji květin v internetovém květinářství totiž předchází mnohem méně procesů jak v předchozích dvou případech. Ukážeme si to rovnou na cestě květin od pěstitele až k vám na stůl či do vázy:

pěstitel -> květinová burza NEBO rovnou velkoobchod, který nakoupil přímo od pěstitele -> vy

 

Asi není třeba co dodávat. Méně lidí, méně nákladů na dopravu, kratší doba vynaložená na péči o květiny, a tím pádem i nižší provozní náklady. Díky tomu má internetové květinářství větší prostor pro nastavení cen, samo se může rozhodnout, zda prodá květiny za stejné ceny jako kamenné květinářství, nebo nabídne zajímavější a pro zákazníky příjemnější ceny.

POZOR: nepleťte si internetové květinářství s rozvozem květin. Jsou to dvě zcela odlišné služby (Florea.cz nabízí obojí). Pokud využijete rozvoz květin, zjistěte si dopředu, zda rozváží vlastní květiny, nebo květiny z cizích květinářství. Cena za růže nebo jiné květiny pak výhodnější nebude, ale bude totožná s cenou v běžném květinářství + k ní bude připočtena cena za dopravu.