Pěstitelé pod lupou

Nejednou se pěstitelé květin mohli přesvědčit, že jsou přísně střeženi nejen okem odborníků a organizací, ale také spotřebiteli a médii. Důkazem je například dokumentární film z roku 2010 Kvetoucí obchod, který svým zveřejněním razantně přispěl ke zlepšení pracovních podmínek v zemích třetího světa. I koncové spotřebitele dokument přiměl zajímat se o původ nabízených produktů a vyžadovat jejich častější přítomnost v obchodech.

Letos si média například došlápla na velkou rybu květinového průmyslu. O uznávanou a certifikovanou pěstitelskou společnost se začal zajímat nizozemský televizní dokument. Údajně odhalil daňové podvody ve firmě, ale také porušování pracovních a zemědělských norem, k nimž je pěstírna jako držitel Fairtrade certifikace zavázána.

Na to ihned reagovala nejen veřejnost, ale především Fairtrade Foundation, která však neodhalila žádné problémy a uklidnila veřejnost prohlášením, že je vše v pořádku. Jak je nejen na těchto příkladech vidět zemědělské certifikace nejsou jen orazítkovaný papír a logo na produktu, ale je to velmi vážně braný závazek vůči celé společnosti. I jen malé pochybení se hned zkoumá pod drobnohledem, aby nedocházelo k ničení přírody i nedůstojným pracovním podmínkám.

Neexistuje tak prakticky žádný způsob, jak by mohli pěstitelé získat certifikaci a zároveň podvádět. V případě kdy se však pochybení potvrdí, snaží se organizace, které provádí kontrolu a vydávání certifikací, řešit situaci nejdříve nápravou a opětovným poučením o právech a povinnostech zemědělců.

Pokud se z následných kontrol zjistí, že k nápravě nedošlo, certifikace budou odebrány a pěstitel zmizí z oficiální databáze organizace. Snad mnohem horší je ale fakt, že si společnost nenávratně poškodí reputaci, může přijít o kupce, kteří upřednostní certifikované pěstitele a v nejhorším případě se farmy zavřou. Proto snad ani není možné, aby pěstitelé riskovali a podváděli své obchodní partnery a zákazníky. Vždyť kdo by chtěl přijít o společnost, kterou někteří pěstitelé budují i desítky let?

Být držitelem některého z certifikátů je nejen otázkou pověsti. Dnes každý dobrý přeprodejce upřednostňuje minimálně Fairtrade pěstitele a ti necertifikovaní tak přichází o velkou část zákazníků a často pro ně není místo ani na květinových burzách. Což je dobře, protože jen zpětná vazba tohoto druhu přiměje pěstitele začít myslet ekologicky, vážit si svých zaměstnanců a pěstovat opravdu férové produkty.

I my ve Florea se aktivně zajímáme o naše nizozemské dodavatele a osobně je navštěvujeme v jejich květinových královstvích. Dodavatele z Afriky plánujeme v blízké době také navštívit a podat vám z našeho průzkumu maximum informací. Těšte se!