Tipy jak se rozhodně nestarat o květiny

Jste ten typ, který nerad dostává růže? Štve vás kolik je s nimi práce, že zabírají místo a voní to u vás jak někde v květinářství? Jak rádi byste je vyhodili, ale slušnost vám to nedovolí? Máme ale zaručené tipy, jak právě tuto dobu zkrátit. Chcete se nedobrovolně nabytých růží co nejdříve zbavit? Nechte je chcípnout. Víme jak na to!

Neplýtvejte vodou

Vodu růže prostě potřebují a vy jí musíte pravidelně měnit. Nejenže vás to stojí čas, ale také peníze. Co s tím? Jednoduše vodu ve váze nevyměňujte. První dva tři dny se bude zdát, že se nic neděje.

Pak to ale přijde: voda začne měnit barvu, možná i mírně zapáchat. To protože ve vodě začne vznikat nový život.

Život bakteriální. Na pohled nic moc, ale pokud to vydržíte, růže to vzdají první.

Bakterie proniknou do stonků, pochutnají si na jejich cévním systému, který zajišťuje přísun živin, až růže nebudou mít možnost přijímat vodu.

Voilá, za pět dní mohou jít do koše. Nezapomeňte to svést na nekvalitní odrůdu, tím to ukecáte u každého dárce.

Stonky

Pokud nedáváte představu, že budete denně procházet kolem vázy ze zakalenou vodou, máme pro vás variantu B. Znáte ty nesmysly o zkracování stonků? Je na nich velký kus pravdy. Protože aby růže zůstaly čerstvé co nejdéle, měnit vodu nestačí. Stonky je třeba zkracovat, čerstvá „rána“ lépe přijímá vodu a živiny z ní.

Pokud stonky zkracovat přestanete, rány se zacelí a příjem vody tak bude značně omezen. A květy půjdou závratnou rychlostí dolů. Možná, že v ten moment se vám začnou líbit, pokud jste milovníky dekadence.

Nechte zasáhnout vyšší moc

Přesněji přírodní živly. Inspirovat se můžete většinou katalogů a magazínů z kategorie moderního bydlení. Taková krásná váza z čirého skla plná růží, umístěná u otevřeného okna, je perfektním zabijákem.

Čerstvé růže jsou náchylné na průvan nebo naopak na přímé slunce. Dopřejte jim obojího dostatek a brzy se vám odmění uhynutím.

Umístění poblíž mísy s ovocem je také fajn. Zrající ovoce vypouští do ovzduší ethylen, který je nepřítelem růží.

Takže stačí z útrob lednice vyhrabat pár pomerančů a banánů, dát je do mísy a položit vedle vázy. Prvních pár dní to bude vypadat velmi fotogenicky.

Chcete-li nasbírat pár lajků na Instagram, máte jedinečnou šanci. Růže ale odpadnou velmi brzy, tak neztrácejte čas.

Čas na cigaretku

Jste-li kuřáci, rozhodně si neodpírejte „práska“ v přítomnosti růží. Vás sice kouření zabíjí pomaleji, ale růže raději uhynou, než aby to musely dýchat. Zabírá to prakticky do druhého dne. Případně, slavíte-li narozeniny někde venku, naplánujte oslavu v kuřáckém podniku. Pokud víte, že dostanete růže, je to ideální místo, kde to schytají hned od začátku. Možná pugét ani nedonesete domů.

Má mě rád, nemá mě rád...

Jestli se zrovna budete nudit, můžete si zahrát staré dobré Má mě rád, nemá mě rád a využít místo kopretin růže.

I pár utržených lístečků stačí k tomu, aby růže rychleji stárla a vadla. Obnažujete její ochrannou vrstvu, kterou tvoří vnější okvětní plátky. Takže hurá na to!

Pokud tyto tipy berete, stejně jako my, pouze jako recesi a chcete se skutečně dozvědět, jak prodloužit život řezaným růžím, užitečný návod najdete v našem třídílném seriálu.