Díl první: orchideje a co o nich možná (ne)víte

Pro někoho jsou orchideje dech beroucí květiny, jiní v nich naopak vidí okázalou krásu a pýchu. Nelze jim však upřít vysokou okrasnost v interiérech a ani fakt, že s nimi i za málo peněz vykouzlíte "hodně muziky".

Pojďme v následujících dvou článcích prozkoumat svět orchidejí, především těch řezaných a možná mezi nimi najdete svého budoucího favorita do vázy. V prvním díle si shrneme známé i méně známé druhy orchidejí.

Orchideje: nejznámější druhy

Vanda

V přírodě se vyskytuje na dvě desítky druhů orchidejí, a přesto mezi nimi Vanda vyčnívá jako nejvýjimečnější druh orchideje. Dokáže totiž žít ze vzduchu, ale nejen to: kvete modře!

Přirozeně modré květiny jsou v přírodě tak trochu vzácností, ale orchidej Vanda je jak chameleon a nabízí nejen modré květy, ale pestrou paletu barev, které mohou zdobit váš domov.

Řezaná orchidej Vanda je vhodná pro ty, kteří nemají zkušenosti s pěstováním orchidejí nebo nemají čas starat se o hrnkové orchideje. Výhodou řezaných orchidejí je také jejich dlouhá životnost ve váze. Svými krásnými květy vás orchideje typu Vanda budou těšit několik týdnů.

Věděli jste, že: všechny Vandy jsou prvně kultivovány v Thajsku. Když dostatečně povyrostou, kultivace se dokončí v Nizozemsku. Tam jsou zavěšeny ve skleníku několik let, dokud jejich květy nejsou perfektní. To znamená, že orchideje Vanda, které u nás můžete koupit žijí už několik let!

Cymbidium

Svůj český název Člunatec si Cymbidium vysloužilo pro svůj tvar květů. Teplo jí svědčí méně, miluje spíše chlad a proto je také jednou z mála orchidejí dostupných v zimě a na jaře.

Právě pro své nízké teplotní nároky patří mezi nejoblíbenější orchideje nejen do bytu. Dělí se na malokvěté a velkokvěté. Obě verze se mohou pyšnit krásnými květy sytých a méně výrazných barev.

V Asii je Člunatec symbolem míru a přátelství, takže jako symbolický dárek pro kamarádku, ať už v hrnkové či řezané podobě, bude tato orchidej jistě perfektní.

Dendrobium

Její řecký název prozrazuje na tuto orchidej mnohé. "Dendron" značí strom a "bios" znamená život. Proto jistě nebude žádným překvapením, že tato orchidej roste na stromech a na skalách.

Dendrobium patří mezi celoročně dostupné orchideje a tak si jimi můžete vyzdobit domov kdykoliv zatoužíte po exotice. 

Dendrobium se dělí na dva druhy: compactum a phalaenopsis. Rozdíl mezi nimi najdeme ve velikostech a zabarvení květů. Compactum má oproti phalaenopsis menší květy, nejčastěji bílé, modré a fialové. Některé druhy mají jemnou vůni.

Phalaenopsis

Nejběžněji se vyskytující orchidej, se kterou se potkáte jak u někoho na návštěvě, tak v květinářství. Z jednoho stvolu vykvete přibližně 4-10 květů připomínající motýlky.

Odtud phalaenopsis nese svou "přezdívku" Motýlek. Mezi běžně dostupné barevné varianty patří bílá, světlounce růžová a fialová, ale tato orchidej nabízí mnohem pestřejší škálu barev.

Zkuste trochu zapátrat, třeba u nás na e-shopu. Mezi našimi phalaenopsis můžete najít i temně fialové odrůdy nebo naopak jemné vanilkové tóny s růžovými tečkami.

Všechny tyto druhy orchidejí najdete u nás na Florea.cz v sekci Další květiny - Orchideje.