Druhý díl: levné růže versus luxusní růže

V předchozím dílu jsme naťukli, co ovlivňuje cenu růží na burze a v květinářství. Porovnali jsme také, zda se do kytice 100 růží více hodí růže levné nebo růže luxusní. Dnes si porovnáme tyto růže z hlediska účelu darování a z hlediska životnosti.

Účel darování kytice růží

Investice do kytice luxusních růží se vyplatí hlavně tehdy, vybíráme-li růže pro nějakou speciální příležitost. Nejčastěji jsou to: životní jubilea, výročí mezi partnery, kytice pro nadřízenou nebo odcházející kolegyni, narození miminka, sv. Valentýn apod.

Velké květy, netradiční barvy a dlouhé stonky se u růží z květinářství často jen tak nevidí. Přirozeně tak v obdarovaných vyvolají pocit výjimečnosti.

Luxusní růže versus levné růže

K narozeninám, k svátku, jen tak pro radost svou nebo svých blízkých lidé nejčastěji vybírají levné růže. Proč? Je to přirozeně dáno tím, že jsou to události, které se pravidelně opakují. Větší přednost tak mívá hlavní dárek a kytice růží je jakýmsi příjemným a společensky očekávaným doplňkem.

Častá bývá také kombinace luxusních a levných růží. Je to takový zlatý střed, a navíc kombinace malých a velkých květů vypadá opravdu pěkně.

Luxusní růže vs. levné růže: které déle vydrží?

V předchozím díle jsme zmínili, že za vyšší cenou růží nelze vždy očekávat delší životnost. Odrůdu od odrůdy se tato schopnost liší. Přesto největší vliv na životnost řezaných růží má péče majitele/příp. květinářství.

Také už se vám někdy stalo, že jste jednou koupili růže za 50 Kč a vydržely déle, než růže za 100 Kč? Je důležité uvědomit si, že i když si v květinářství přes ulici koupíte dražší růži, nezaručuje to delší životnost. Má na to vliv, jak péče květináře tak fakt, že růže z květinářství za sebou může mít už polovinu své životnosti.

Z hlediska životnosti tak nemají navrch ani luxusní růže, ani levné růže. Jak se o řezané květiny správně starat se můžete dočíst tady.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Jak pečovat o řezané lilie, aby vám dlouho vydržely.

Jak dlouho vydrží růže?

Tipy jak se rozhodně nestarat o květiny

Květiny z farem s označením Fairtrade

Odpovědi na nejčastější dotazy