Květinové tradice, fámy a pověry

Kolem květin je tolik pověr a tradic. Některé jsou více známé a zná se jejich původ, jiné už jsou zastaralé a dodržují je jen starší generace. Jsou tu ale i takové o kterých možná vůbec nevíte. Našli jsme jich celkem 8. Které znáte vy?

Má mě rád, němá mě rád...

Trháním sedmikrásek jsme trávili mládí.Tak schválně, kdo málem připravil babičku o všechny kopretiny nebo sedmikrásky na zahrádce pro pozitivní výsledek?

Květinová hra, která má dodat naději platonicky či nešťastně zamilovaným sice moc nefungovala, ale nám to nevadilo.

Když nebyly po ruce sedmikrásky ani kopretiny, vystačili jsme si klidně s gerberou, růží nebo slunečnicí.

Házení svatební kytice

Ten moment, který je stejně vzrušující pro nevěstu i pro dav svobodných slečen: házení svatební kytice. I když stejně jako ony asi moc dobře víte, proč je životně nutné ji chytit, připomeňme si, že šťastná lovkyně se může těšit na brzkou svatbu.

Mohlo by vás také zajímat: Dušičky a chryzantémy - jak to vlastně je?

 

Kytice bílých lilií

Panuje-li u vás zlá nálada, neshody, žárlivost nebo jiné negativní emoce, stačí prý mít doma ve váze bílé lilie. Pohledem na ně zapomenou obě strany na všechny neshody a jejich duše naplní touha po usmíření. Tak praví lidová tradice. A pokud se tak nestane, alespoň to u vás doma bude vypadat krásně ;)

Sušené květiny

Jedna z pověr říká, že bychom doma neměli mít zavěšené sušené květiny. Ti pověrčivější uvádí, že vadí sušené květiny ve váze i v jakékoliv další podobě.

Jsou to prý mrtvoly a údajně přinášejí smutek nebo dokonce smrt. 

Lichý a sudý počet květin

Pověra, která přetrvává do dnešních dní. Přesto pomalu mizí a věří v ní převážně starší generace. Sudý počet květin má prý patřit na hrob a není pro živé - nosí to smůlu. Správné je darování květin lichého počtu. Více si o této pověře můžete přečíst TADY.

Bílé karafiáty nejsou pro herce

Hercům by se prý před představením neměli dávat bílé karafiáty. Nosí to smůlu na jevišti. Předpokládá se ale, že spíše než aby to byla pravda, herci často znervózní jen kvůli této pověře, pokud jim kytici bílých karafiátů skutečně někdo daruje.

Čerstvé květiny na jevišti? Ani omylem

A ještě jedna herecká. Čerstvé květiny nepatří na jeviště. Mohlo by se prý něco pokazit. A tak je ideální stav darovat kytice květiny hercům až po vystoupení jako odměnu.

Nechte za sebe rozhodnout růže

Říká se, že pokud má žena více milenců a nedokáže se pro jednoho z nich rozhodnout, má udělat následující:

  1. na každý okvětní plátek růže napsat jedno jméno,
  2. okvětní plátky vyhodit do vzduchu,
  3. počkat si na ten, který se jako poslední dotkne země.

Právě ten bude nositelem jména muže, kterého si má žena vzít.

Kdo první uvidí narcis...

...bude mít prosperující rok. Tak pravý Velšský folklór. Pokud ale ten samý den narcis uvadne, přinese to naopak smůlu. Možná lepší se později toho dne nedívat a nevědět :)

Chybí vám inspirace?

Jste-li umělec nebo ke své práci potřebujete být kreativní a zrovna nemáte svůj den, můžete to zkusit vyřešit následovně: dejte si před spaním pod polštář bílý karafiát. Ráno údajně budete plní inspirace, která vám vydrží až do večera.