Jak na výběr svatební kytice v jarním stylu

Do začátku astronomického jara sice ještě několik dnů zbývá. Pokud ale patříte mezi natěšené nevěsty, které se budou na jaře vdávat, jistě už teď hledáte svatební květiny. Chcete-li svatební uličkou procházet s kyticí v jarním stylu, můžete se inspirovat naším článkem.

Typické jarní květiny do svatební kytice

Neláká vás výběr květin podle květomluvy či psychologie barev? Je-li pro vás důležité hlavně to, aby byla kytice uvázána především z jarních květin, máte opravdu široký výběr. Mezi typické květiny do jarní svatební kytice patří např.: tulipány, narcisy, frézie, pivoňky, hyacinty, eustomy, karafiáty... Všechny je lze kombinovat s celoročně oblíbenými růžemi a kalami.

Jako přízdoba do jarní kytice jsou velmi oblíbené: nevěstin závoj, ruskus, pistácie, kapradinu či eukalyptus. Zda zvolíte jen jednu květinu bez přízdoby anebo se rozhodnete pro odvážnou kombinaci tří druhů květin s přízdobou, na tom vcelku nesejde. Hlavní je, aby se líbila vám.

A co barvy jara? Opět záleží na tom, co máte rádi. Samozřejmě floristé nejčastěji ladí svatební vazby do jemných odstínů, které vítají jaro a zjemňují nevěstu. Velmi oblíbené jsou proto zeleno-bílé, růžovo-bílé, žluto-bílé či meruňkovo-bílé kombinace. Všechny takové svatební kytice působí hřejivým, objímajícím a jarním dojmem a každá nevěsta s takovou kyticí vypadá jako víla.

Svatební kytice podle květomluvy a psychologie barev

Pokud patříte mezi pověrčivé nebo vás jen okouzlila symbolika květin, nebojte, i tak máte (nejen na jaře) dostatek možností. Třeba již zmíněné frézie, které jsou symbolem naděje. Jdete-li tedy do sňatku s určitými obavami či nadějemi, jsou frézie přímo pro vás. A v jakých barvách? Vzhledem k významu např. v bílé (čistota, nevinnost, upřímnost) nebo ve fialové (věrnost a rozvážnost).

Dále jsou tu gerbery, květiny těch, pro které je důvěra hlavním pilířem spokojeného manželství. Proto by ve svatební kytici neměly chybět buď gerbery bílé (čistota, nevinnost, upřímnost), fialové (věrnost a rozvážnost) nebo červené (síla a láska).

A co by byla tradiční svatební kytice bez růží. Pokud si nedokážete odpustit myšlenku na svatební kytici z růží, dejte si jen pozor na barvy. I když květomluva růže označuje za květiny lásky, je třeba hledět také na psychologii barev. Třeba takové žluté růže jsou symbolem žárlivosti. Mohli byste tak dát nechtěně najevo určité obavy nebo podezíravost v manželství.

Pokračovat v rozboru jednotlivých barev a druhů květin bychom mohli donekonečna. To nejdůležitější při výběru květin do svatební kytice je ale hlavně váš vkus, pocit a nálada. Proč si zbytečně kazit krásný svatební den strašením, že kvůli špatně zvoleným květinám bude vaše manželství nešťastné? :)