Díl první: výběr svatební kytice

Přála byste si, aby vaše svatební kytice vypadala jak ze svatebního katalogu? Svatební kytici z růží, svatební kytici míchanou nebo svatební kytici zcela originální? Ať už je odpověď jakákoli, můžete ji mít. Stačí se držet několika doporučení, díky kterým budete mít ze své svatební kytice opravdu radost.

Barva a velikost svatební kytice

Ta by samozřejmě měla ladit s líčením a barvou vlasů nevěsty. Můžete ale zajít ještě dál. Co kdyby svatební kytice ladila s ženichovým motýlkem nebo naopak? I to je možnost, která stojí za zvážení. Kolik barev do svatební kytice zakomponovat?

Minimálně dvě, přičemž dekorační zeleň do kytice je jednou z nich a neměla by chybět. Pokud se rozhodnete pro více barev, doporučuje se držet se jedné barvy ve více odstínech nebo barev příbuzných. Kombinaci lze osvěžit barvenou dekorační zelení nebo jednou dominantní barvou.

Pokud vás zajímá květomluva a chcete skrze kytici vyjádřit své city k ženichovy, bezpochyby volte bílé květiny. Lilie a kaly symbolizují čistou a upřímnou lásku s přesahem. Je-li vaše láska vášnivá a nespoutaná, nic nezkazíte červenými růžemi.

Fialové růže se volí spíše pro elegantní dojem, než pro význam. Vyvarujte se žlutých růží - symbolizují faleš nebo žárlivost. A tak ve svůj velký den jistě působit nechcete.

Tvar svatební kytice

Všem typům svatebních kytic se budeme podrobněji věnovat v některém z budoucích článků. Dnes se zaměříme ne ten nejběžnější (kulatá svatební kytice) a na ten méně častý (převislá svatební kytice). Nejčastěji převažuje kulatý tvar. Má jakýsi řád věci, je hodně formální a lze ji uvázat z mnoha rozličných druhů květin jako jsou růže, chryzantémy, frézie, lilie, kaly, karafiáty nebo gerbery.

Pro některé nevěsty může ale být kulatá kytice málo a prahnou po něčem originálnějším. Pokud patříte mezi ně, zkuste převislou svatební kytici.

Tento styl působí velmi romanticky a volí jej nevěsty vyšší, těhotné, s dlouhými šaty, pořádající honosnější svatbu (nebo naopak svatbu venku) anebo ty, které se chtějí cítit jako vílí princezna.

Kytice má tvar podobný kapce/slze a váže se z totožných květin, ze kterých se vážou kytice kulaté. Rozdíl je převážně v použité dekorační zeleni. Používá se  břečťan, nevěstin závoj, asparagus, kapradina nebo eucalypt.

Druhý díl již brzy!