Jak pečovat o řezané květiny?

Květiny jsou ve váze tak nádherné a křehké. Ale také pomíjivé. Pokud jim však věnujete správnou péči, vydrží krásné i několik týdnů. Co tedy s čerstvými květinami, když za kurýrem zaklapnou dveře?

Desatero péče o květiny

Vliv na životnost řezaných květin má nejen průběžná péče. Důležité je i to, jak s květinami zacházíte poté, co je dostanete nebo si je přinesete domů. V těchto 10 krocích vám poradíme, jak pečovat o řezané květiny před i v průběhu.

  1. Stonky květin seřízněte šikmo ostrým nožem o 2–3 cm.
  2. Odstraňte listy a postranní výhonky, které by byly pod vodou.
  3. Vázu důkladně vyčistěte, nejlépe dezinfekcí nebo Savem. Ideální je váza skleněná.
  4. Vázu napusťte vlažnou vodou. Hladina by měla dosahovat do výše 3/4 délky stonku.
  5. Vložte květiny do vázy a umístěte je někam, kde jim nebude škodit průvan ani horko.
  6. Po hodině naberou květiny dostatek síly. Odlijte jim vodu tak, aby hladina dosahovala do 1/2 délky stonku.
  7. Nasypte do vody výživný a desinfekční roztok. Řádně jej rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  8. Každé 2 dny vodu vylijte. Vázu vypláchněte a naplňte novou vodou.
  9. Každé 2–3 dny zkraťte stonky květin o 2–3 cm.
  10. Květiny držte dál od průvanu, zrajícího ovoce, cigaretového kouře, přímého slunce a zapnutého topení.

Při dodržování těchto zásad vydrží květiny opravdu čerstvé. Pokud by vás jednotlivé části desatera zajímaly podrobně, začtěte se do následujících řádků.

Jak správně pečovat o květiny?

Květinové řezy aneb péče začíná stonkem

Rozum velí dát květiny hned do vázy. Aby se ale mohly dosyta napít, musíte jim nejdříve trochu pomoct.  Ve Florea.cz doručujeme kytice ze skladu k vám domů nasucho, se zaceleným stonkem. Právě stonkem pak rostliny pijí. Aby se po dlouhé cestě mohly osvěžit, musíte ho nejprve seříznout. Připravte si ostrý nůž, aby byl řez krásně čistý!  Po seříznutí odstraňte listy a postranní výhonky, které by byly pod vodou.

Řez opakujte jednou za 2–3 dny. Na stonku se totiž ve vodě hromadí bakterie. Vy je nevidíte, ale možná jste si všimli podivného slizu na konci stonku připomínající přírodní koupaliště na konci srpna.  A proč bakterie tak vadí? Květinu doslova dusí, nemůže se přes ně napít, protože napadají její cévní systém. 

Existuje několik způsobů, jak stonek seříznout. Představíme vám ty nejznámější, od univerzálního řezu po floristické speciality. 

Šikmý řez 

Nejběžnější, vhodný pro všechny druhy květin. Stonek perfektně otevře a květina může přijímat vodu a další živiny. Je nejvhodnější pro bylinné stonky (třeba růže, lilie, gerbery, frézie, karafiáty apod.). U karafiátů jen buďte opatrní, aby řez nevedl skrz "kolénka". 

Šikmý řez provádějte ideálně pod úhlem 45 stupňů. Čím větší plochu vytvoříte, tím lépe. Někteří floristé doporučují provádět jej pod tekoucí vlažnou vodou.

Dvojitý řez 

Floristická specialita pro květinová aranžmá. Pomáhá květině, aby nepřepadávala na stranu těžiště květu. Je vhodný pro květiny s dřevnatým stonkem (třeba šeříky nebo hortenzie). 

Dvojitý řez provedete tak, že stonek seříznete z obou stran šikmým řezem. Vytvoříte tak vlastně ostří kopí. Rada odborníka: stonky před řezem dejte na 3 minuty do horké vody, abyste z nich vytlačili vodu. 

Rovný řez

Řez pro zkušené floristy, někdy také přezdívaný „kolmý“. Je vhodný pro cibulnaté květiny, které by při větším řezu začaly zahnívat (hyacintykaly, tulipány, amarylisy a narcisy). 

Řez proveďte kolmo nebo jen mírně zešikma.

Zalamování 

Perfektní pro chryzantémy. Jejich stonky jsou totiž vlásečnicovité, takže vám k zalamování postačí ostrý nůž. 

Přes hranu nože stonek zalomte. Vytvoříte tak velkou otevřenou plochu. Pak stonky zabalte do vlhkého hadru a rozmačkejte je (např. válečkem nebo paličkou na maso) po délce až 5 cm. Poté je velmi důležité vložit květiny do vody s výživou a nechat je odpočinout v chladné místnosti.

Jak správně pečovat o květiny - zkrácení stonků

Váza, voda, výživa a dezinfekce

Pro květiny je nejlepší váza ze skla (mnoho jich najdete v naší nabídce zde). Na skle se nedrží bakterie, dobře se čistí, sklo navíc chemicky nereaguje ani s květinami, ani s výživou. A vy krásně vidíte, jak se jim daří. Vyberte takovou vázu, do které se opravdu pohodlně vejdou. 

Vázu předem důkladně vyčistěte, zabráníte tak tvoření bakterií. Použít klidně můžete běžnou dezinfekci, klasické savo je po důkladném vymytí ideální volba. 

Vodu do vázy dávejte nejlépe odstátou, pokojové teploty. Aby květiny nabraly sílu, nalijte nejprve vodu do výše 3/4 délky stonku. Po hodině, až budou květy spokojené, vodu odlijte do ½ stonku. 

Přichází čas na výživu (a dezinfekci). Ve Florea.cz víme, jak je důležitá, proto výživový a dezinfekční roztok podáváme květinám i během skladování u nás. Vy pak nemusíte mít o nic starost, kurýr vám doručí výživu automaticky ke všem čerstvým kyticím. Jeden sáček vystačí na 0,5 litru čisté vody. Krystaly výživy ve vodě dobře rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.

Alternativní výživa květin

Pokud chcete květiny vyživit alternativně (třeba protože zrovna po ruce nemáte výživu), nabízí se několik rad: přidejte do vody pár lžiček cukru, květiny budou šťastné jako dítě, které dostalo bonbon. Cukr můžete zkombinovat s trochou alkoholu, který působí jako dezinfekce. Podobně funguje citronová šťáva nebo stroužek česneku.

Kam dát vázu? A co když není zrovna po ruce?

Když váza není hned po ruce, nezoufejte. Určitě najdete v kabelce několik kapesníčků. Kapesníčky namočte a obalte jimi konce stonků, květiny budou spokojené a vy si můžete užít rande! Samozřejmě je to jen provizorní řešení, květiny by v tomto stavu neměly zůstat příliš dlouho. 

Někdy jsou květiny prostě tak krásné, že si je chcete nechat natrvalo. Pokud si je chcete usušit na památku, začněte co nejdříve. Květiny s otevřenými květy nejsou k sušení vhodné. Návod na usušení květin najdete tady.

Jak pečovat o řezané květiny - výběr vázy

Co naopak řezaným květinám škodí?

V první řadě je to nulová péče o řezané květiny. Pokud je jen hodíte do vázy s vodou a dále se jim nebudete věnovat, za dva až tři dny začnou usychat. Věříme, že to ale není váš případ. Některé věci však děláme nevědomky my všichni. Co má tedy vliv na životnost řezaných květin a možná o tom ještě víte?

  • Zrající ovoce, které je poblíž řezaných květin, vypouští do vzduchu ethylen. Tenhle uhlovodík urychluje stárnutí květin. I když mísa s ovocem a broušená váza s červenými růžemi vedle sebe vypadají velmi krásně, vzájemná společnost květinám nesvědčí.
  • Průvan, cigaretový kouř, zapnuté topení a přímé slunce – další nepřátelé řezaných květin. Držte je od nich dál.
  • Horká voda urychluje vznik bakterií ve vodě. Tyhle mršky teplo milují, květiny však méně. Ledová voda jim naopak způsobí šok.
  • Tulipány ocení nižší hladinu vody. Budou-li mít ve váze vody moc, rychle vyrostou do výšky a dříve opadají.
  • Hlavně růžím, ale i jiným květinám nedělá dobře dešťová voda. Je příliš měkká.
  • Cestování řezané květiny moc nemusí. Hodiny v rozpáleném autě nebo ve vlaku nejsou nic pro ně.

A to je vše. S tímto návodem vám květiny opravdu vydrží. Stačí pár minut denně.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Jak pečovat o řezané lilie, aby vám dlouho vydržely.

Jak dlouho vydrží růže?

Tipy jak se rozhodně nestarat o květiny

Květiny z farem s označením Fairtrade

Odpovědi na nejčastější dotazy