Jak míchat květiny a dekorační zeleň

Výběr květin do vázy pro zkrášlení domova nebo do kytice pro někoho blízkého je velká věc. Pokud jste se ale rozhodli, že se i přes to pustíte do vlastního "mixu" bez naší pomoci, jistě se vám bude hodit pár "pravidel" nebo spíše doporučení jak míchat květiny a dekorační zeleň, díky nimž výsledek dopadne vždy skvěle.

Kytice růží - klasika nebo divočina?

Záleží pro koho a k jaké příležitosti budete kytici tvořit. Pokud obdarované/obdarovanou osobně moc dobře neznáte, je lepší držet se klasiky. Tou jsou červené nebo růžové růže s bohatou příměsí beargrass, příp. asparagusu doplněných o nevěstin závoj. Tato zeleň dodá růžím šmrnc a svěžest.

Pokud je obdarovanou např. vaše maminka, sestra nebo kamarádka, můžete je potěšit mnohem zajímavější kyticí růží. Pusťte se klidně do míchání více barev růží, nejlépe dopadají kombinace dvou až tří barev. Např.: modré růže + bílé růže, fialové růže + růžové růže, žluté růže + oranžové růže + žluté růže. Některé kombinace lze doplnit i o zelené květiny.

Růže, jako dominantu, můžete kromě nevěstina závoje nebo beargrassu přikrášlit třeba chryzantémou, pryskyřníkem, eukalyptem, bouvardií nebo třezalkou. Samozřejmě v decentním množství, aby doplňkové květiny nezastínily krásu růží. Výsledek? Kytice ze které dýchá život a radost.

Míchaná kytice - každý pes jiná ves

Opravdová míchaná kytice nemá žádnou dominantní květinu, ale jen doplňková zeleň do kytic a spoustu různých druhů květin. Je tu dovoleno prakticky vše a můžete se tak skutečně vyřádit. Míchaná kytice je vhodná pro ty, kteří chtějí využít květomluvu k vyjádření svých názorů nebo pocitů, příp. pro ty, kteří chtějí kyticí ve váze naladit interiér do určité nálady.

Kytice z karafiátů, trsových růží, pryskyřníku, chryzantém a eukalyptu? Proč ne! A klidně ještě přidejte asparagus. I když taková ve vaší fantazii může vypadat až moc divoce, realita bude mnohem krásnější. Stačí květiny náhodně rozmístit, nesnažit se je uměle naaranžovat a moc o tom nepřemýšlet. Dejte jen na svůj pocit. S výsledkem pak budete vždy spokojeni.

Kytice s jinou dominantní květinou

Kytice slunečnic, gerber nebo tulipánů je lepší ponechat jako dominantu a nesnažit se o velkolepé míchání druhů květin. Zatímco růže lze prakticky nekonečně kombinovat, výše zmíněným květinám by mohla přítomnost dalších odrůd uškodit. Není tak na škodu držet se pořekadla "méně je více" a přidat pouze jednu méně výraznou odrůdu květiny (drobnokvěté růžičky, chryzantémy) a jeden druh dekorační zeleně (nevěstin závoj, beargrass).

Inspiraci můžete čerpat nejen z tohoto článku, ale také přímo v naší kategorii Kytice, kam pro vás kytice vymýšlí a připravuje naše šikovná floristka Karolína.