Řezané gerbery (lat. Gerbera): co o nich víme?

Krásné, až okouzlující: gerbery, které jsou podle některých dokonce mnohem krásnějšími květinami než růže. Odkud tyto něžné květinky jsou a jak se o řezané gerbery starat, aby nám ve váze vydržely co nejdéle?

Řezané gerbery a jejich původ

Jak gerbera ke svému názvu přišla? Byla tak pojmenována na počest německého botanika a přírodovědce Traugotta Gerbera, který se zabýval kvalitou a barevnými variacemi květin. Její domovinou je ale jihovýchodní Afrika, Madagaskar, některé oblasti Indie až po Nepál a Čínu. Kdy a kde se však prvně gerbera objevila se s jistotou neví, ale první vědecký popis gerbery byl publikován v roce 1889.

Gerbery řezané

Popularita gerbery

I když je gerbera „až“ pátou nejoblíbenější řezanou květinou na světě, má řadu obdivovatelů a milovníků, kteří by i sto růží vyměnili za jednu gerberu. Umístění v první pětce se ale počítá jako dostatečný důvod k tomu, aby patřila spolu s růžemi mezi nejkomerčnější květiny. Tak vysokou oblibu si získala jistě nejen pro krásu květu a pestrou paletu barev. Hlavním důvodem bude jistě i její dlouhá životnost ve váze, díky níž se řadí mezi řezané květiny s nejdelší životností.

Druhy gerber

Na světě existuje stovky odrůd, barev a barevných kombinací gerber a závod mezi pěstiteli o nejkrásnější odrůdu gerbery nikdy nekončí. Dle velikosti jsou gerbery děleny na velkokvěté a malokvěté (tzv. minigerbery či germini). Jednou z nevšedních odrůd jsou pomponové minigerbery, pro které jsou typické velké a zajímavé plné květy.

Těžko určit, které jsou oblíbenější. Minigerbery se skvěle hodí do míchané kytice, která získá svátečnější náladu. Velkokvěté gerbery zase udělají obrovskou parádu ve váze. Mezi barvami vedou bílé gerbery, růžové gerbery a červené gerbery.

Péče o řezané gerbery

O gerbery ve váze pečujte stejně jako o kterékoliv jiné řezané květiny. Ihned po příchodu domů seřízněte gerberám stonky pomocí šikmého řezu a vložte je do čisté vázy s vodou obsahující výživu. Stonky pravidelně zkracujte a měňte vodu co nejčastěji, abyste předešli vzniku bakterií ve vodě. Řezané gerbery se vám odmění až 14 denní životností.