Frézie (lat. Freesia): co o ní víme?

Frézie aneb Kapská konvalinka, pojmenována německým botanikem podle jeho přítele a studenta, lékaře Friedericha Freese. Co vše o ní víme?

Domovinou této nádherně aromatické květiny je Jižní Afrika, oblast Kene až po Kapské město. Právě díky svému původu se jí tak někdy říká také Kapská konvalinka

Frézie vyrůstá do výšky 30–70 cm. Na rozvětveném stonku bývá hned několik nálevkovitě tvarovaných jednoduchých nebo plných květů. Podle tvaru květu se frézie na holandské květinové burze označují jako EN - s jednoduchým květem, DU - plnokvěté. Frézie vykvétá v barvách od bílé po žlutou, oranžovou, růžovou, červenou, fialovou a levandulovou.

Frézii poznáte i se zavřenýma očima podle její omamné, nezaměnitelné vůně. Díky tomu se frézie stala hojně využívanou pro výrobu parfémů a vonných olejů. Tato křehká, nádherně vonící květina je nejpoužívanějším druhem do svatebních vazeb. Pro svou jemnou krásu je frézie symbolem nevinnosti.

Aby vám ve váze vydržela co nejdéle krásná, je potřeba ihned seříznout stonek o 3 cm a do vody přidat výživu pro řezané květiny. Nikdy jí nedávejte do blízkosti zrajícího ovoce, protože plody vylučují etylén, který urychluje kvetení.

Pěstitelé:
Ton Vreugdenhil
Molfreesia