Jícnovka neboli Lisianthus (lat. Eustoma): co o ní víme?

Krásná květinka, která si vysloužila čestné místo hned ve třech kyticích: jarní kytice, svatební kytice, luční kytice. A to zcela právem.

Svěží vzhled květů, něžné barvy a dlouhá životnost – taková je lisianthus, česky jícnovka.

Jícnovka neboli Lisianthus

Původ jícnovky

Většina lidí považuje eustomu, právě pro její vzhled, za luční květinu. Proto se těžko věří, že tak nádherná a jemná květina jako je eusthoma, nebo také jícnovka, pochází z travnatých prérií Mexika. Dokonce je možné vidět ji růst v Nebrasce a Coloradu. Právě pro svůj původ nesnáší vlhkost a v bytě se jí daří tam, kde je sucho - ideálně poblíž radiátoru.

V Nizozemí začala být jícnovka šlechtěna v 80. letech, nejen za účelem vyšlechtění nových barev a zajímavých květů. Hlavním účelem bylo zvýšení počtu korunních lístků. Dnes jsou hlavními oblastmi pěstování a šlechtění Japonsko a Nový Zéland.

Svůj název získala eustoma spojením dvou řeckých slov:  "krásný" a "ústa". Kromě již zažitých pojmenování, eustoma a jícnovka, se této květině také říká lisianthus. Zajímavostí eustomy je, že její poměrně masivní šedozelené lístky voní po hrachových luskách.

Jícnovka a její cena

Cena řezané eustomy je ovlivněna řadou faktorů. Tím prvním a nejhlavnějším je poptávka, která je co měsíc jiná. Podle toho se mění i její nákupní cena na nizozemské květinové burze. Dále je cena jícnovky dána kvalitou, způsobem pěstování a počtem květů.

Péče o řezané jícnovky

Při správné péči se vám eustoma odmění až 2 týdny ve váze. Stejně jako po každém doručení květin je třeba také jícnovce zkrátit stonky, ideálně pod vodou, šikmým řezem o 2 cm. Jícnovky poté vložte do dobře vymyté vázy s roztokem vody a výživy.

Stonky zkracujte každé tři dny, vodu měňte pravidelně a budete mít doma spokojenou eustomu :)

 

V souvislosti s Eustomou by vás mohlo zajímat:

Eustoma – krása s mnoha tvářemi

Plnokvětá Eustoma Rosita White

Červená Eustoma Rosita Red

Luxusní Eustoma G Alissa Blue Flash

Růžová Eustoma Rosita Rose Pink

Zelená Eustoma Alissa Green

Luxusní plnokvětá Eustoma Celeb Grape

Sněhově bílá Eustoma Piccolo White