Dušičky a chryzantémy. Jak to vlastně je?

K listopadu, kromě předvánoční paniky, neodmyslitelně patří Dušičky. Většina z nás je vnímá jako smutný svátek, kdy se nám stýská po zesnulých osobách. Přitom jen záleží na úhlu pohledu. Vždyť oslavujeme odkaz zesnulých a vzpomínáme na to krásné a veselé, co jsme s nimi zažili.

Letem světem s chryzantémou

Ať už to vy máte jakkoliv Svátek zesnulých je spojený s jednou velmi krásnou květinou, která je s tímto svátkem spojována tak trochu neoprávněně. Má mnoho jmen: královna podzimu, kateřinka anebo listopadka. Tušíte? Přeci chryzantéma!

Květina krásná na pohled, která se pěstuje v široké škále barev a velikostí. Nejen narozeninové kytice dokáže neuvěřitelně obohatit a protože chryzantéma hodně vydrží, můžeme se z ní radovat skutečně dlouho. Proč je tedy chryzantéma smuteční květina?

Kdo ví. V historii se jen těžko dopátráme toho, proč chryzantéma patří mezi nejčastěji kupované květiny na hrob. Můžeme se opírat jen o květomluvu, kde je chryzantéma označována za symbol věčnosti.

Nejvíce pravděpodobný důvod ale bude, že chryzantéma je praktickou květinou s „tuhým kořínkem“ a odolá i chladnějšímu počasí. Naštěstí předsudky vůči chryzantémě mizí a na hrobech dostávají prostor i jiné květiny.

Není jenom chryzantéma, co se na hrob nosí

Možná to bude faktem, že si pozůstalí posledních pár let dělají z výzdoby hrobů menší hobby a na hřbitovech to o Dušičkách vypadá jako v květinářství.

Zde pravidlo, že méně je více neplatí. Lidé se začali předhánět v tom, čí květinová výzdoba na hrob bude zajímavější, krásnější a dražší. Na takovou výzdobu už je chryzantéma málo.

Proto se do popředí dostávají jiné podzimní květiny, např. vřes, macešky a astry (kvůli trvanlivosti), ale čím dál více k vidění jsou i velké misky do nichž lidé aranžují jehličí, šišky, libavku, levanduli, gerberykarafiáty atd.

Další alternativou jsou slaměnkové nebo šiškové věnce, které lze bohatě dozdobit podle vlastního vkusu. Zkrátka stejně jako při výběru narozeninové kytice, ani zde se meze nekladou. Některé hroby zdobí dokonce i kaly nebo orchideje ve skle!

Mohlo by vás také zajímat: Barvené květiny

 

Pokud je pro Vás také chryzantémy na hrob škoda anebo chcete hrob vyzdobit oblíbenými květinami zesnulého, na našem e-shopu jistě najdete vhodné řezané květiny. Že se raději budete držet tradice a pokukujete po chryzantémách? I těch je na Florea dostatek, můžete vybírat jak podle barev, tak počtu květů anebo podle gramáže.