Burza květin Flora Holland Aalsmeer

Květinová burza v Holandsku je velmi oblíbeným místem turistů a milovníků květin. Že se tam zrovna nechystáte, ale zajímavá vás jaká je holandská burza květin doopravdy? Je to trnitý byznys nebo procházka růžovou zahradou? Holandsko a jeho květinová burza je svět plný dobrodružství, do kterého vás dnes necháme nakouknout.

Burza květin tam, kde byste ji možná nečekali

Pouhých  15 km od Amsterdamu se nachází městečko Aalsmeer. Se svými 25.000 obyvateli, se zdá být poklidným místem pro život.

Příjemnou atmosféru dokreslují okolní jezera a historické zahrady.

Většina návštěvníků však vnímá toto místo z jiného pohledu. Aalsmeer je sídlem největší květinové burzy na světě. Je to epicentrum zahradnického obchodu.

Budova, ve které burza květin sídlí, je díky svým 846 čtverečním metrům druhou největší obchodní budovou na světě.

Každý všední den tu na mezinárodní úrovni obchoduje více jak 3.500 společností.

Jak taková burza květin v Nizozemí funguje

Většina obchodovaných květin pochází z Nizozemí, Izraele, Keni a Zimbabwe. Přímo v Aalsmeeru se ročně zobchoduje 7 miliard řezaných květin a 150 milionů hrnkových.

Doprava květin po burze je zajišťována speciálními vozíky, pohybujícími se po kolejích. Zaměstnanci burzy nejčastěji využívají typicky holandský dopravní prostředek - kolo.

Květinová burza Aalsmeer hraje důležitou roli na světovém trhu, protože její vývoj ovlivňuje oficiální ceny řezaných i hrnkových květin na celém světě. Aukční systém tzv. holandské dražby postupně snižuje nabízenou cenu květiny, dokud ji někdo nekoupí.

Nákupčí již večer před aukcí vidí kolik kterého druhu bude v ten den zobchodováno.  Každý všední den od 6 hodin začíná na několika hodinách boj o nabízené květiny. Díky internetu je možné zúčastnit se dražby online, čehož využívají i nákupčí Florea.cz.

Květinová burza se snaží dbát o spokojenost svých zákazníků, takže tu najdete i testovací centrum. Zde probíhají zátěžové zkoušky kvality jednotlivých květin, řezaných i hrnkových. Testují tu vzhled, kvalitu i životnost.

Aaslmeer je ideálním cílem pro turisty, kteří rádi poznávají zajímavá místa. Kousek od sebe naleznete klidné městečko, rušné velkoměsto i nevšední turistickou atrakci - holandskou květinovou burzu.