13.5. Světový den pro fair trade

Zatímco pro většinu z nás je důležitá druhá květnová neděle (Den matek), pro zemědělce a pěstitele po celém světě je neméně důležitá druhá květnová sobota. Víte proč? Protože od roku 2002 se tento den stal Světovým dnem pro fair trade. Cílem tohoto dne je samozřejmě osvěta, ale také podpora spravedlivého obchodu.

Světový den pro fair trade v ČR

Zatímco první oslavy tohoto dne ve světě byly už v roce 2002, v České republice se začal oficiálně slavit až o dva roky později. První ročníky byly skromnější, méně propagované a podporované dalšími organizacemi.

Význam Světového dne pro fair trade u nás začal sílit až kolem roku 2006, kdy se začaly pořádat větší, celodenní akce, besedy s politiky a koncerty. Fair trade v ČR začal být natolik významný, že se z jednoho dne stal rovnou celý týden, kterému se říká Týden pro fair trade.

Ten připadá na období od 9. do 15. května. Férovým zemědělcům a férovým pracovním podmínkám můžete svou podporu vyjádřit navštívením besed, ochutnávek nebo veřejných diskuzí. Za zmínku stojí například Férová snídaně NaZemi na podporu lokálních fair trade pěstitelů (14.5.).

Další drobné akce probíhají nejen v Praze, ale i v dalších městech. Své oslavy Světového dne pro fair trade má i Slovensko.

Mohlo by vás také zajímat - Co jednotlivé zemědělské certifikáty znamenají?

Světový den pro fair trade

Oficiální název je World Fair Trade Day (WFTD). Myšlenka na tento den se zrodila v hlavě zakladatelky fairtradové módní značky People Tree (Safia Minney).

Její myšlenky převzala za své Světová fairtraidová organizace (WFTO) pod jejíž záštitou tento den každý rok slaví celá planeta. Safia Minney se věnuje otázkám environmentalizace a spravedlivému obchodu na poli módního průmyslu. 

Proč podporovat fair trade?

Zkusme na chvíli zavřít oči a představit si:

  • že je naše práce výrazně finančně podhodnocována,
  • že by načerno a nuceně pracovaly i naše děti,
  • že bychom pracovali v prostředí plném pesticidů a další zemědělské chemie jen proto, aby se ušetřilo za produkci květin, kávy, ovoce a zeleniny, čokolády a dalších produktů zemědělské výroby.

A to je jen malý výčet toho, s čím se denně potýkají zaměstnanci, řemeslníci a zemědělci v rozvojových zemích. I v dnešní době je zde porušování lidských a pracovních práv něčím, co stále existuje. Tím, že budeme podporovat fair trade trh a kupovat jen fair trade výrobky řekneme jasné NE nespravedlivému obchodu.

Všechny naše řezané květiny jsou vypěstovány ve fair trade podmínkách. Od jiných než od fair trade pěstitelů květiny nenakupujeme. Světový den pro fair trade můžete podpořit nákupem řezaných květin na Florea.cz a podílet se tak na boji proti neférovým pracovním podmínkám a neférovým produktům.